Galerija Aluminij ugostila prvu samostalnu izložbu slika Matee Brekalo

DIVLJI KONJ
Galerija Aluminij ugostila prvu samostalnu izložbu slika Matee Brekalo
objavljeno: 06. 10. 2017.

U nazočnosti mnoštva mostarskih ljubitelja likovne umjetnosti, u Salonu 2 Galerije Aluminij, a u zajedničkoj organizaciji Galerije, FPMOZ-a i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, sinoć je otvorena prva samostalna izložba slika magistrice slikarstva Matee Brekalo "Equus ferus" (Divlji konj).

Izloženo je 16 slikarskih platana na kojima je mlada autorica obrađivala anatomiju konja, izdižući figuru tih plemenitih životinja na razinu znamena, priopćeno je iz Galerije Aluminij.

Po riječima autorice, konj je znamen čijom se anatomijom može poigrati kako bi, potezom kista ili bojom, prikazala novu stvarnost.

„Kroz slike se izmjenjuje figurativni i apstraktni izričaj, a oslobođene su doslovne i isključive figuracije. No, obrisi konja i dalje zadržavaju izvorni, u pojedinim slučajevima plošni oblik, djelujući čak i nalijepljeno na platno, dok u pojedinim slikama prostor ulazi u njih. Konjima sam zadržala figuraciju kroz crtež, ali im je redefinirana forma“, objasnila je Brekalo i zahvalila se dekanima Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti na organiziranju izložbe.

Matea Brekalo rođena je 1988. godine u Mostaru, gdje je završila Srednju građevinsku školu Jurja Dalmatinca, a 2013. magistrirala je na slikarskomu odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u klasi profesora Antuna Borisa Švaljeka.

Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi u zemlji te sudjelovala u nekoliko likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Živi i stvara u Mostaru. Izložba je otvorena do 20. listopada.