Most od špageta: Sveučilišni građevinci pokazali zavidno znanje u Mariboru

SPOJITI NESPOJIVO
Most od špageta: Sveučilišni građevinci pokazali zavidno znanje u Mariboru
objavljeno: 28. 09. 2017.

Špageti. Pile. Ljepilo. Građevinarstvo. Natjecanje u modeliranju mostova u Mariboru pod nazivom “How strong is the bridge?” i ove godine spojio je nespojivo.

Fakultet za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arkhitekturo Univerziteta u Mariboru bio je centar krativnosti, snalažljivosti, inženjerskih i arhitektoniskih umijeća i okupio je 30 timova iz cijeloga svijeta. Svaki tim imao je zadatak napraviti ni više ni manje nego most od špageta koji će se isticati po svome dizajnu i nosivosti.

Kao i prošle godine, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru imao je priliku sudjelovati u ovome natjecanju. Ove godine 6 studenata, tj. dva tima predstavljala su Fakultet natjecajući se u obje kategorije, i u dizajnu i u nosivosti.

Timovi su mjesec dana prije dobili jasne upute i pravila kojih su se morali pridržavati, kao što su maksimalna težina mosta, duljina, visina i dr., pa su svoj most mogli osmisliti, uvježbati i ispitati na svojim fakultetima te je taj most nanovo rađen u Mariboru gdje je vrijeme izrade bilo ograničeno.

Natjecanje je zaključeno odabirom i ispitivanjem najboljih mostova kada je izrada svih 30  mostova bila dovršena. Komisija je birala deset najljepših u koju je skupinu uvršten i most tima GFMO iz Mostara, čiji se dizajn najviše svidio upravo komisiji inženjera građevine te su tako osvojili 5. mjesto.

Zatim se svih 30 mostova ispitivalo na nosivost, gdje je Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru u usporedbi s prošlom godinom skočio za tri mjesta i ovaj put osvojio 13. mjesto za nosivost.