Održan Stručni skup povodom Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama

EKONOMSKI FAKULTET
Održan Stručni skup povodom Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama
objavljeno: 11. 09. 2018.

Na Sveučilištu u Mostaru u prostorijama amfiteatra Ekonomskog fakulteta obilježen je 2. Nacionalni dan svjesnosti o knjižnicama, kao dio aktivnosti ERASMUS + projekta „Library Network Support Services: modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“.

Prema riječima koordinatora projekta Štefice Dodig i Josipa Šimića cilj organizacije Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama je ukazati na važnost knjižnica u području cjeloživotnog učenja i izgradnje društva znanja.

Pozdravni govor nazočnima u ime Sveučilišta u Mostaru održala je prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. Sanja Bijakšić.

Savjetnica za školske knjižnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Frida Bišćan je predstavila mrežu i usluge te primjere dobre prakse. Predavanje i radionicu na temu “Bibliotečko-informacioni sustavi - COBISS.BH i E-CRIS.BH”  su održale predstavnice iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu Nevenka Hajdarević i Dženana Tuzlak iz odjela Virtualna biblioteka BiH te Marija Smiljanić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dr. sc. Ratko Knežević održao je predavanje na temu “Mobilne knjižnice ili Bibliobus - od ideje do realizacije”, u okviru kojega je predstavio primjer realizacije zajedničkog projekta kroz IPA program prekogranične suradnje Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac, Hrvatska i Javne ustanove Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, BiH i ukazao na smjernice za apliciranje i kreiranje EU projekata vezano za knjižnice.

Sudionicima su podijeljene stručne IFLA publikacije prevedene na hrvatski jezik i promotivni materijal.