Održan znanstveni skup u povodu obilježavanja 100. obljetnice od zbrinjavanja gladne djece u Hercegovini

FILOZOFSKI FAKULTET
Održan znanstveni skup u povodu obilježavanja 100. obljetnice od zbrinjavanja gladne djece u Hercegovini
objavljeno: 06. 10. 2017.

Znanstveni skup u povodu stote obljetnice od zbrinjavanja gladne djece u Hercegovini održan je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Organizatori su Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, HKUD „Didak” i Hrvatski institut za povijest iz Zagreba.

Katastrofalna glad pogodila je Hercegovinu 1917. i 1918. godine, a najugroženija su bila djeca. Fra Didak Buntić organizirao je humanitarnu akciju zbrinjavanja djece u obiteljima, najviše u Slavoniji i Srijemu.

Znanstveni savjetnik iz Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba Zlatko Matijević rekao je kako je fra Didak bio otac i majka hercegovačkom narodu. „Za vrijeme Prvog svjetskog rata u Hercegovini je vladala velika glad, a fra Didak Buntić je osoba koja je svojim autoritetom, akcijama, spasio veliki broj djece“, rekao je Matijević.

Stjepan Matković s Hrvatskog instituta za povijest kazao je kako je fra Didak Buntić odigrao ključnu ulogu u organizaciji zahtjevne humanitarne akciji prebacivanja tisuća djecu u Hrvatsku.

Fra Robert Jolić rekao je kako je jedan od uzroka gladi bio odsutnost muške radne snage, jer je većina muškaraca bila u ratu. „Prema sačuvanim podacima 1180 muškaraca s prostora Mostarsko-duvanjske biskupije poginulo je u Prvom svjetskom ratu, a s obzirom na izgubljene matične knjige i knjige umrlih ta je brojka vjerojatno puno veća i iznosi oko 2000, što je stravičan podatak“, kazao je fra Robert.

Predavači i teme na skupu su Fra Robert Jolić: Prvi svjetski rat u Hercegovini: žrtve rata, gladi i španjolske bolesti (Podatci za prostor Mostarsko-duvanjske biskupije na temelju sačuvanih matičnih knjiga), Zlatko Matijević: Fra Didak Buntić u vrtlogu hercegovačke politike (1919.-1922.), Šimun Novaković: Slanje hercegovačke djece tijekom Prvoga svjetskoga rata na prehranu u Hrvatsku - u svjetlu dokumenata Arhiva Bosne i Hercegovine, Stjepan Matković: Uloga Eugena Sladovića u akciji otpremanja gladne djece iz Bosne i Hercegovine u bansku Hrvatsku, Fra Marinko Šakota: Izvješća o akciji spašavanja djece od gladi.