Održana studentska sekcija za farmakologiju i imunologiju

MEDICINSKI FAKULTET
Održana studentska sekcija za farmakologiju i imunologiju
objavljeno: 09. 11. 2018.

Održana je prva studentska sekcija za farmakologiju  i  imunologiju  na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u  Mostaru.

Student Medicinskog fakulteta i voditelj studentske sekcije Damir Vukoja je govorio o upisima u sekciji, aktivnostima  i ciljevima.

„Ciljevi su omogućiti dodatnu edukaciju, osigurati dodatne mogućnosti i sate kliničke prakse, poticati istraživački rad, ostvariti suradnju i poznanstva. Članovi mogu biti svi studenti“, objasnio je Vukoja.

Sekcija se financira iz vlastitih prihoda, Medicinskog fakulteta, Studentskog zbora te sponzorstva i donacija.

Studentica Medicinskog fakulteta i suvoditeljica sekcije Anamaria Sivrić je istaknula kako su ozmetički proizvodi štetni za žene jer u njima ima edokrini disruptora. „Definirani su 2002. godine kao tvari ili spojevi koji mijenjaju funkciju endokrinog sustava i time dovode do štetnih učinaka na zdravlje. Izravno utjču na funkciju endokrine žlijezde, njihove hormone u receptore“, objasnila je Sivrić.

Dr. med. specijalizantica kardiologije Andrea Pervan je govorila o primjerima EKG-a u kliničkoj praksi, kao što su razne vrste aritmije i infraktima i njihovim liječenjima.

Dr. med. spec. internist klinički imunolog i alergolog Darija Pavlović Rozić je objasnila što su autoimune bolesti, prikazala je prikaz bolesnice M. C. koja boluje od mješane bolesti vezivnog tkiva te joj je terapija trajala skoro godinu dana.