Održan prvi Nacionalni dan svjesnosti o knjižnicama u Bosni i Hercegovini

Prvi Nacionalni dan svjesnosti o knjižnicama (NAD) pod sloganom "Čitaj, uči, otkrij” je obilježen 08.rujna 2017.godine na tri lokacije: Bihać, Sarajevo i Mostar. Ova manifestacija je dio Erasmus+ projekta izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju radnog naziva WB LNSS koji ima za cilj modernizaciju knjižnica u zemljama Zapadnog Balkana kroz različite službe podrške knjižnicama i usavršavanje uposlenih u knjižnicama.

Već na početku jedan od ciljeva projekta je postignut – umrežavanje i suradnja knjižnica budući zbog nepovoljnih vremenskih prilika planirana lokacija održavanja manifestacije sa otvorenog prostora se izmjestila u lobi prostor doma Herceg Stjepan Kosača inače sjedište Narodne knjižnice Mostar – glavnog partnera u organizaciji.

U pozdravnom govoru prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta prof.dr.sc.Izabela Dankić je pozdravila nazočne ističući kako su se na ovaj po prvi put organizirani NAD odazvale javne, akademske, školske i specijalne knjižnice na više od 50 mjesta u BiH predstavljajući knjižnice, usluge i uopće informacijske i knjižnične znanosti uz različite edukativno-promotivne sadržaje. WB LNSS projekt predviđa organizaciju NAD dva puta u toku trajanja projekta, ali i narednih 10 godina s ciljem popularizacije knjižnica kao informacijskih središta u društvu znanja. Posebna zahvala ide Službi za kuturu grada Mostara koja je prepoznala NAD kao događaj vrijedan njihove ne samo financijske nego i iskazane organizacijske I svekolike druge podrške .

U sklopu programa je održan i okrugli stol sa temom predstavljanja  Erasmus+ WB LNSS projekta od strane koordinatora Štefice Dodig i Josipa Šimića i pronalaženja zajedničkih smjernica za buduće povezivanje i još bolju suradnju. Prisutni su bili kolege knjižničari Univerziteta “Džemal Bijedić, školskih knjižnica sa područja grada Mostara  i Narodne knjižnice Mostar.

Linkovi: Facebook, Službena stranicaErasmus+ WB LNSS.

Slika: