Filozofski fakultet

Filozofski fakultet

O nama


Svoje korijene Sveučilište u Mostaru vuče još od 1895. godine. Oni su vezani za gradnju franjevačkoga samostana i pokretanje bogoslovnoga učilišta u Mostaru na kojemu je najprije otvoren studij bogoslovije, a potom i studij filozofije koji su neprestano izvodili sve do kraja Drugoga svjetskog rata, kada su zbog političkih (ne)prilika ugašeni. Od godine 1950. u Mostaru počinje djelovati Pedagoška akademija, a uz nju se počinju osnivati i druge visokoobrazovne ustanove koje će godine 1977. dobiti status „sveučilišta“. Iz nekadašnje Pedagoške akademije nastao je Pedagoški fakultet, čijim preustrojem akademske 2005./2006. godine nastaju dva nova fakulteta: Filozofski fakultet te Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. U početku je Filozofski fakultet nosio naziv Fakultet filozofsko- humanističkih znanosti, da bi ubrzo bio preimenovan u Filozofski fakultet. Akademske 2009./2010. godine fakultet je dobio novu zgradu koja se nalazi u krugu sveučilišnoga kampusa. Tako je Fakultet dobio odgovarajući prostor za izvođenje nastave i druge aktivnosti. Danas on raspolaže suvremeno opremljenim amfiteatrima, učionicama, čitaonicama, knjižnicom i uredima. Ukupna površina zgrade iznosi 3352 m2.

Na Fakultetu postoji 17 studija koji izvode odgovarajuće studijske programe: Studij arheologije, Studij engleskog jezika i književnosti, Studij filozofije, Studij hrvatskog jezika i književnosti, Studij informacijskih znanosti, Studij latinskog jezika i rimske književnosti, Studij logopedije, Studij novinarstva, Studij njemačkog jezika i književnosti, Studij odnosa s javnošču, Studij politologije, Studij povijesti, Studij povijesti umjetnosti, Studij psihologije, Studij ruskog jezika i književnosti, Studij socijalnog rada i Studij talijanskog jezika i književnosti.

Na Fakultetu se izvode jednopredmetni i dvopredmetni studijski programi, pri čemu se svi dvopredmetni studiji mogu međusobno kombinirati. Svi studijski programi ustrojeni su po sustavu 3+2+3.

Fakultet organizira i poslijediplomske studije. Poslijediplomski znanstveni studij „Jezici i kulture u kontaktu“ pokriva područje humanističkih i dijela društvenih znanosti. Na njemu studenti mogu proširivati svoja znanja iz područja kroatistike, anglistike, germanistike, klasične filologije, povijesti, filozofije te područja informacijskih znanosti. Studij je ustrojen tako da pokriva prilično širok spektar znanstvenih polja i grana, s posebnim naglaskom na njihovoj komplementarnosti, što u konačnici pruža vrlo široku lepezu znanja i sposobnosti. Završetkom studija student stječe akademski stupanj doktor znanosti. Osim spomenutoga, na Fakultetu su se izvodili i poslijediplomski specijalistički studiji „Odnosi s javnošću“ i „Diplomacija i diplomatsko komuniciranje“.

Filozofski fakultet ima dobru suradnju s matičnim fakultetima u zemlji i inozemstvu, osobito s onima u Republici Hrvatskoj, koji su nesebično pomagali ne samo Filozofskom fakultetu nego i cijelomu Sveučilištu.

Osim nastavnoj, Filozofski fakultet osobitu brigu posvećuje znanstvenoistraživačkoj i izdavačkoj djelatnosti. Tijekom svake akademske godine na Fakultetu se organiziraju znanstvene konferencije i znanstveni skupovi domaćega i međunarodnoga karaktera. Već od samoga početka na Fakultetu je osnovan časopis Hum – znanstvena publikacija u kojoj izlaze domaći i inozemni radovi s međunarodnom recenzijom, te kasnije časopisi Kultura komuniciranja i Hercegovina, čija je važnost u tome što pružaju priliku znanstvenicima, osobito mladim, da objavljuju svoje radove i napreduju na znanstvenoistraživačkome području.

Da bi studiranje bilo što ugodnije i kvalitetnije, Fakultet neprestano radi na povećanju knjižnoga fonda. Njegova knjižnica posjeduje znanstvene i monografske publikacije te periodiku koje pokrivaju sve studijske grupe zastupljene na Filozofskome fakultetu. Knjižnica je ujedno i član EBSCO web of science i COBISS-a koji predstavlja organizacijski model povezivanja knjižnica u knjižnično-informacijski sustav s uzajamnom katalogizacijom, bibliografsko-kataloškom bazom podataka COBIB i lokalnim bazama podataka knjižnica sudionika, bazom podataka o knjižnicama COLIB, normativnom bazom podataka CONOR te s brojnim drugim ulogama.

Raznolikost i stručnost uposlenoga kadra, velik broj studenata te različiti smjerovi studijskih programa neprijeporno govore o kvaliteti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Njegujući vrhovne vrijednosti zapadne uljudbe i civilizacije, Fakultet je otvoren svima, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Dan Filozofskoga fakulteta obilježava se 23. svibnja.

KONTAKT
PODACI


Adresa:

Matice hrvatske b.b., 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina

Telefon:

036/355-400

Fax:

036/355-401

E-mail:

ff@sum.ba

Transakcijski račun:

3381002202661957, UniCredit Bank BiH, d.d. Mostar

Web:
http://ff.sum.ba/

NOVOSTI S FAKULTETA

Studentice diplomskog Studija informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Iva Filipović, Ana Maglica i Antonela Marić sudjelovale su na programu UniCredit Excellence Hub, koji je održan u Mostaru u prostorijama tehnološkog parka Intera na temu Data science i prediktivna analitika.

Četverodnevne edukacNa Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru otvorena je 2. međunarodna znanstvena konferencija germanista pod nazivom „Deutsch in Südosteuropa: Rück- und Ausblicke“ („Njemački u jugoistočnoj Europi: Osvrti na prošlost i budućnost“).

Konferencija okuplja znanstvenike iz zemalja JugoistočnRektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Musić i ravnateljica jezičnog odjela Goethe-Institut-a dr. Alexandra Mittler potpisali su Sporazum o obrazovanju i daljnjem usavršavanju nastavnika/ica njemačkog jezika, kao i poticanju njemačkog jezika u BiH.  

DogovTematska sjednica o unaprjeđenju suradnje Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i odgojno-obrazovnih ustanova na području Hercegovačko-neretvanske županije održana je na Filozofskom fakultetu.

Tijekom sjednice definirani su zaključci koji se odnose na poboljšanje pedagoško-metodičke prakse u predškolskim