Održana konferencija o negativnom trendu obveznog programa cijepljenja

MEDICINSKI FAKULTET
Održana konferencija o negativnom trendu obveznog programa cijepljenja
objavljeno: 21. 02. 2018.

"Kako zaustaviti negativan trend u provođenju obveznog programa cijepljenja u HNŽ" naziv je konferencije koja je održana u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Liječničke Komore Hercegovačko-neretvanske županije.

Konferencijom se želi pokušati zaustaviti negativan trend u provođenju obveznog programa cijepljenja u ovoj županiji.

Predsjednik Liječničke komore HNŽ-a Mehmed Haznadar upozorio je kako je situacija kada se govori o procijepljenosti na području HNŽ-a alarmantna, budući je ona u obaveznom programu cijepljenja pala ispod 70 posto.

Govoreći o niskoj procijepljenosti djece na području HNŽ-a predsjednik Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva za prevenciju zaraznih bolesti u FBiH dr. Jurica Arapović kazao je kako Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC), kao i federalne i županijske javno zdravstvene institucije smatraju kako postoji vrlo visoka vjerojatnost od epidemije zaraznih bolesti u sredinama gdje je procijepljenost manja od 90 posto.

Istaknuo je kako je cijepljenje jedina preventivna mjera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, te kako i cijepljenje nosi određeni rizika, ali je taj rizik, po njegovim riječima, dosta manji ili neusporedivo manji u odnosu na korist koju nudi cijepljenje u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Cilj konferencije je okupiti sve sudionike u javnozdravstvenom sustavu koji su direktno ili indirektno uključeni u provođenje cijepljenja u HNŽ-u.