Otvorena međunarodna znanstvena konferencija germanista

Otvorena međunarodna znanstvena konferencija germanista

Marija Bago

16.05.2019 11:48:18

95

Marija Bago

95

16.05.2019 11:48:18

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru otvorena je 2. međunarodna znanstvena konferencija germanista pod nazivom „Deutsch in Südosteuropa: Rück- und Ausblicke“ („Njemački u jugoistočnoj Europi: Osvrti na prošlost i budućnost“).

Konferencija okuplja znanstvenike iz zemalja Jugoistočne Europe koji prezentiraju 17 izlaganja iz jezikoslovlja, književnosti, kulture i civilizacije zemalja njemačkoga govornog područja i didaktike.

Pročelnica studija njemačkog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Senka Marinčić je istaknula kako ova manifestacija svjedoči da Filozofski fakultet i SUM opravdavaju svoju ulogu u akademskoj, ali i u široj društvenoj znanosti.

Izlagačica na konferenciji, postdoktorandica na Sveučilištu u Splitu Sandra Lukšić je naglasila kako se na ovaj način želi potaknuti suradnja između ova dva sveučilišta te je govorila na koji način se danas u suvremenom jeziku političara sve više upotrebljavaju nominalni elementi kao jedan signal distanciranja od odgovornosti.

„Želimo organizirati što više ovakvih konferencija. Sastajemo se, upoznajemo, razmjenjujemo rezultate znanstvenih i istraživačkih radova kako bi se upoznali s onim čime se bave naše kolege te kako bi raspravljali o raznim aktualnim temama“, kazala je predsjednica Društva germanista Bosne i Hercegovine Sanela Mešić.

Plenarno predavanje održao je Wojciech Kunickog (Nysa / Wroclaw) na temu „Stille nach dem Töten: Zu den Jugoslawien-Kriegen in der deutschsprachigen Literatur“ („Tišina nakon ubijanja: O jugoslavenskim ratovima u literaturi na njemačkom jeziku“).

Organizatori su Studij njemačkog jezika i književnosti i Društvo germanista Bosne i Hercegovine. Ovom konferencijom završeni su Dani njemačkoga jezika – Mostar 2019.

POSLJEDNJE NOVOSTI


U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije i javnozdravstvene kampanje "Euromelanoma day" studenti i djelatniStudentice diplomskog Studija informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Iva FilipoviNa Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje mr. sc. Helene Habdija o temi „PromjOGLASNA

PLOČA