Preminuo je akademik Jakov Pehar

Preminuo je akademik Jakov Pehar

Preminuo je akademik Jakov Pehar

Preminuo je akademik Jakov Pehar

06.02.2021 18:06:13

742

742

06.02.2021 18:06:13

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini akademik Jakov Pehar preminuo je danas nakon duže bolesti.

Akademik Jakov Pehar jedan je od osnivača Sveučilišta u Mostaru gdje je predavao više od 40 godina te pokretač Hrvatske enciklopedije BiH kojoj je i glavni urednik.

Bio je zamjenik ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi Federacije BiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH. Jedan je od osnivača HAZU-a BiH i njezin prvi predsjednik.

Akademik Pehar objavio je 18 monografija i knjiga, više od stotinu znanstvenih i stručnih radova, a bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora znanstvenih simpozija, kao i inicijator brojnih znanstvenih konferencija.

Akademik Pehar utkao je dio sebe u Sveučilištu u Mostaru svojim radom i djelovanjem te ostavio trajni pečat u akademskoj zajednici.

Posljednji ispraćaj akademika Jakova Pehara bit će u nedjelju. 7. veljače, na Rimokatoličkom groblju Masline, u Mostaru u 15 sati.

Loading...


Rektorica Univerziteta u Beogradu prof. dr. Ivanka Popović primila je danas rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića. Tijekom susreta rektori su raz...


Sveučilište u Mostaru pridružilo se znanstvenim i obrazovnim institucijama koje podržavaju online tečaj o osnovama umjetne inteligencije - Elements of AI. Drugo najveće sveučilište i ...


Više od 500 predstavnika akademske zajednice i civilnoga društva potpisalo je Izjavu o europskoj budućnos...