Suradnja SUM-a i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽSB podiže se na još veću razinu

Suradnja SUM-a i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽSB podiže se na još veću razinu

Marija Bago

14.05.2019 19:12:42

175

Marija Bago

175

14.05.2019 19:12:42

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić susreo se s Bojanom Domićem, ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna. Uz rektora Tomića sastanku su prisustvovali prorektor za međusveučilišnu suradnju prof. dr. Vlado Majstorović i dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, prof. dr. Ivica Musić. Tema sastanka je bila suradnja Sveučilišta s županijskim Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa koja se temelji na javnom interesu Sveučilišta u Mostaru za cijelo područje Bosne i Hercegovine za visoko obrazovanje na hrvatskom jeziku.

Naglašeno je da će se suradnja odvijati u dva smjera. Jedan je organiziranje dislocirane nastave i izgradnja obrazovne infrastrukture za deficitarna akademska i stručna zvanja na području Središnje Bosne. Drugi smjer je obrazovanje odgojitelja/učitelja/nastavnika/profesora i stručnih suradnika, na Sveučilištu u Mostaru, za predškolske ustanove, osnovne i srednje škole na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini ( integrirani studij 5+0).

Predstavnici Sveučilišta i Ministarstva na sastanku su donijeli i četiri ključna prijedloga u svrhu ostvarivanja navedenih ciljeva. Prvi prijedlog se odnosi na provedbu ankete među učenicima srednjih škola o zanimanju za upis na studijske smjerove koje nude sastavnice Sveučilišta u Mostaru. Drugi prijedlog se odnosi na organiziranje dislocirane nastave u Središnjoj Bosni za sljedeće studijske smjerove predškolski odgoj i obrazovanje, pravo, ekonomija i trgovina, jezici, povijest i drugi smjerovi iz društveno-humanističkog područja, zdravstveni studiji te strojarstvo, elektrotehnika, računarstvo i informatika.

Treći prijedlog za cilj ima uspostavu zajedničkog „Ureda dislociranog središta“ koji bi organizirao nastavu, koordinirao upise, vodio matičnu evidenciju i dokumentaciju te rješavao studentske zahtjeve. Posljednji prijedlog vezan je za stvaranje prosudbe potrebnih financijskih sredstava za ostvarivanje zajedničkih ciljeva Sveučilišta i Ministarstva.

POSLJEDNJE NOVOSTI


U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije i javnozdravstvene kampanje "Euromelanoma day" studenti i djelatniStudentice diplomskog Studija informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Iva FilipoviNa Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje mr. sc. Helene Habdija o temi „PromjOGLASNA

PLOČA