Ostale članice


Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru


Studentski zbor je najviše predstavničko tijelo studenata Sveučilišta u Mostaru koje je odlukom Upravnog vijeća i Senata Sveučilišta utemeljeno 2000. godine. Tada je usvojen i Pravilnik o radu koji je ujedno temeljni akt Studentskog zbora, a iste godine održani su i prvi studentski izbori.

Glavni cilj Studentskog zbora jest štititi i i promicati prava i interese studenata na razini njihovih fakulteta, ali i cijeloga Sveučilišta. Osim toga, zbor ima legitimitet zastupati sve studente Sveučilišta, a svoju legitimnost crpi iz studentskih izbora koji se provode na početku svake akademske godine sukladno načelima Pravilnika o Studentskom zboru. Izbori, koje raspisuje Rektor Sveučilišta, a koje provode neovisna studentska izborna povjerenstva i birački odbori,  odvijaju se na 11 fakulteta i to na dvije razine. Najprije studenti biraju predstavnika i zamjenika svoje godine studija, te predsjednika podružnice, tj. fakulteta. Potom predstavnici svih godina biraju potpredsjednika i glavnog tajnika fakulteta, a na kraju predsjednici i dopredsjednici svih fakulteta čine Predsjedništvo Studentskoga zbora. To isto predsjedništvo sastoji se od 22 člana koji izravno biraju svoga predsjednika, zamjenika predsjednika, trećeg člana senata i glavnog tajnika, te od toga trenutka predsjednik i potpredsjednik i treći član senata Studentskog zbora imaju puni legitimitet i punopravni su članovi Senata Sveučilišta u Mostaru.

Financiranje zbora vrši se uplatom studenata prilikom upisa u novu akademsku godinu u iznosu od 10,00 KM.

Što se tiče osnove zadaće studentskih predstavnika u fakultetskom vijeću i drugim tijelima, ona podrazumijeva iznošenje prijedloga i mišljenja studenata, zastupanje njihovih interesa, te unaprijeđenje kvalitete studiranja i kontinuirani rad na poboljšanju studentskog standarda i njihovih prava. Pokraj osnovne zadaće Zbor aktivno priprema i realizira razne studentske projekte različitog karaktera, kao na primjer raspisivanje Javnih poziva za studentske projekte. Ukoliko se aplicira za perspektivan i kvalitetan projekt, Studentski zbor omogućava financijsku, tehničku i logisitičku podršku svim studentima kako bi njihova zamišljena ideja bila dovedena do cilja. Na ovakav način rada, u posljednjih 15 godina realizirano je više stotina projekata iz gotovo svih područja studentskog aktivizma i djelovanja. Neki od takvih su sportska natjecanja, kulturni događaji, stručna usavršavanja, studentske razmjene, studijska putovanja, časopisi, stipendiranja i sl.

Studentski zbor, kao predstavničko tijelo mladih i socijalno osjetljivih ljudi, svake godine organizira brojne humanitarne projekte kojima nastoji pomoći lokalnoj zajednici i onima kojima je pomoć najpotrebnija. Iz godine u godinu nastojimo povećati broj studentskih projekata, te na taj način proširiti prostor djelovanja i svakom studentu omogućiti poticajno okruženje kako bi svoje slobodno vrijeme upotpunio nekome od mnogobrojnih izvannastavnih aktivnosti. Mladi i aktivni ljudi uvijek su bili glavni pokretač društva, a njihov optimizam i pozitivan stav ključ su za bolju i ljepšu budućnost. Studentski zbor svakom studentu, uz redovno studiranje, želi pružiti podršku da razvija svoj potencijal i bude inicijator pozitivnih promjena u okruženju za zajedničku bolju budućnost.

Kontakt:

Web: http://studentskizbor.sum.ba/

E-mail: studentski.zbor@sum.ba

Tel: +387 36/ 311-947