Beijing University of Civil Engineering & Architecture (BUCEA) u radnom posjetu SUM-u

Beijing University of Civil Engineering & Architecture (BUCEA) u radnom posjetu SUM-u

07.06.2024 09:32:06

324

324

07.06.2024 09:32:06

Izaslanstvo Beijing University of Civil Engineering & Architecture (BUCEA) predvođeno predsjednikom BUCEA-e, ZHANG Dayuom posjetilo je Sveučilište u Mostaru te je tom prigodom održan radni sastanak s upravom SUM-a. Sastanak je predvodio rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc.  Zoran Tomić. Sporazum o suradnji između Beijing University of Civil Engineering and Architecture (NR Kina) i Sveučilišta u Mostaru potpisan je 2020., a sporazumom je dogovorena akademska suradnja u obliku razmijene nastavnog osoblja i studenata, rada na zajedničkim projektima te razmijene iskustava uz mogućnost pristupa svjetskim sveučilišnim mrežama.

Tema sastanka bio je plan suradnje za 2024. godinu, koji uključuje radnu posjetu izaslanstva SUM-a BUCEA-i te sudjelovanje na BRAUIC konferenciji 2024. godine. U okviru ove suradnje, studenti Sveučilišta u Mostaru imat će priliku sudjelovati na međunarodnim ljetnim školama organiziranim u okviru ove alijanse. Također, ova posjeta bila je prilika za razgovor sa sveučilišnim timom o mogućnosti prijave zajedničkog istraživačkog projekta koji financira Konzorcij visokoškolskih ustanova Kina-CEEC (zemlje Srednje i Istočne Europe) u sklopu China Education Association for International Exchange. Projekt bi bio usmjeren na dugoročno satelitsko praćenje urbanih promjena i ekološkog okoliša u Bosni i Hercegovini korištenjem umjetne inteligencije u razdoblju 1990-2022.

Napominjemo, nakon potpisivanja sporazuma između SUM-a i BUCEA-e tijekom 2020., Sveučilište u Mostaru pozvano je da pristupi međunarodnom konzorciju Belt and Road Architectural University Consortium (BRAUIC). Ovaj međunarodni konzorcij osnovan je na Pekinškom sveučilištu za građevinarstvo i arhitekturu u listopadu 2017. godine s ciljem izgradnje platforme za komunikaciju i suradnju sveučilišta te istraživanja inovativnog razvojnog mehanizma za arhitektonske discipline.

Peta konferencija Međunarodnog konzorcija Belt and Road Architectural University Consortium (BRAUIC) održana je online 19. studenog 2021. godine u organizaciji Narodne vlade Grada Pekinga, NR Kina, Grada Sarajeva, uz zajedničku potporu Pekinškog sveučilišta za građevinarstvo i arhitekturu i Sveučilišta u Mostaru. Istovremeno je održan i peti Forum gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe. Pozdravni govor, kao vršitelj dužnosti predsjednika BRAUIC konferencije 2021., održao je rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Radni posjet izaslanstva BUCEA-e dokaz je predanosti obje institucije u proširivanju okvira dosadašnje suradnje te nastavak jačanja povezivanja SUM-a s prestižnim institucijama Narodne Republike Kine.

 

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Luka Modrić, legendarni hrvatski nogometaš i kapetan hrvatske reprezentacije, prvi Hrvat koji je osvojio Zlatnu loptu, posjetio je Sveučilište u Mostaru. ...


Broj prijava za upise u akademsku godinu 2024./2025. na Sveučilištu u Mostaru porastao je za više od 10 % u odnosu na prošlu akademsku godinu te dr...