Crnokić: Sveučilište u Mostaru po prvi puta dobilo ulogu koordinatora na projektu iz programa Erasmus+

Crnokić: Sveučilište u Mostaru po prvi puta dobilo ulogu koordinatora na projektu iz programa Erasmus+

22.02.2021 10:38:45

1760

1760

22.02.2021 10:38:45

Ured za projekte Sveučilišta u Mostaru fokusiran najviše na aktivnosti vezane isključivo uz projekte, međutim, planovi su da u budućnosti Ured bude i središnja točka na Sveučilištu u Mostaru, a koja će biti polazište za svu problematiku koja se veže uz transfer tehnologije, zaštitu intelektualnog vlasništva i pružanje potpore istraživačima i studentima u procesu komercijalizacije intelektualnog vlasništva. Tim povodom razgovarali smo s voditeljem Ureda za projekte SUMa dr. sc. Borisom Crnokićem. 

Koji su ciljevi, zadaća i uloga Ureda?

Ured za projekte Sveučilišta u Mostaru trenutačno je fokusiran na razvoj kapaciteta koji će biti dovoljni za aktivno sudjelovanje Sveučilišta u Mostaru u što većem broju potencijalnih projekata različitih kategorija, a što će u konačnici uvelike doprinijeti razvoju Sveučilišta u Mostaru u cijelosti. Aktivnosti Ureda uključuju pisanje projekata i izradu projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz različitih izvora i fondova, pružanje savjetodavne potpore stručnim i znanstvenim međunarodnim i domaćim projektima, realiziranje aktivnosti i potrebnih poslova u svrhu što uspješnijeg sudjelovanja SUM u korištenju različitih fondova i mogućih izvora financiranja projekata, informiranje i obrazovanje vezano uz sve oblike međunarodnih i domaćih projekata. 

Koje su to trenutačno najvažnije aktivnosti Ureda?

U proteklih šest mjeseci Ured za projekte Sveučilišta u Mostaru pokrenuo je veliki broj aktivnosti. Prije svega to su aktivnosti koje se odnose na ustrojavanje samog Ureda, unaprjeđenje i nadogradnju postojeće infrastrukture i sustava za prijavu, praćenje i provođenje projekata i projektnih aktivnosti na Sveučilištu u Mostaru te druge aktivnosti koje se odnose na promoviranje Sveučilišta i Ureda, traženje mogućih izvora financiranja i izgradnju partnerskih veza za buduće projekte. Prva aktivnost Ureda je bila uspostavljanje sustava koordiniranja unutar samog Sveučilišta. Ured je sa SUMIT-om napravio koncepte i izradio prijedloge web stranice budućeg ureda i platforme za prijavu i praćenje svih budućih projekata na Sveučilištu, a čije realiziranje je u tijeku. Ured intenzivno radi i na razradi konkretnih projektnih ideja te je pokrenuo niz aktivnosti za iznalaženje izvora financiranja za buduće projekte koji će biti vezani uz teme kako što su: digitalizacija nastavnog procesa u vremenu pandemije, izgradnja infrastrukture u okviru Smart kampusa SUM-a, očuvanje lokalnih autohtonih životinja i proizvoda u funkciji održivog razvoja ruralnih prostora, STEM i cjeloživotno obrazovanje, platforma za praćenje kulturnih, sportskih i turističkih aktivnosti, energetska učinkovitost unutar kampusa.

Kada govorimo o uključenosti Bosne i Hercegovine i samog Sveučilišta u projekte EU, koliki je postotak povlačenja sredstava iz EU fondova?

Kroz sva izvješća različitih institucija iz EU uvijek se može pročitati da BiH zaostaje po svim parametrima koji su postavljeni pred nas u okviru procesa integracija, pa je tako i u slučaju povlačenje sredstava iz različitih fondova EU koji su nam dostupni. Ovaj isti problem ima i Sveučilište u Mostaru. Za početak je najbitnije da napravimo sustav koji će proizvesti što veći broj osposobljenih djelatnika koji će imati znanja dovoljna za praćenje svih aktualnih poziva, te pisanje i prijavu zasigurno puno, puno zahtjevnijih projektnih aplikacija vezanih uz traženje nepovratnih sredstava iz fondova EU, nego što je to slučaj traženja nepovratnih sredstava iz različitih programa na državnoj razini. Ako govorimo o povlačenju sredstava iz EU fondova na razini Sveučilišta, zasigurno je primjetan porast u odnosu na neka prethodna razdoblja. U nekom referentnom razdoblju 2019. – 2020., još uvijek je najviše projekata na Sveučilištu bilo realizirano na razini BiH i to oko 80% od ukupnog broja projekata. Međutim, od ukupnih financijskih sredstava koja su došla na Sveučilište u istome razdoblju, nešto više od 70% ukupnih sredstava se odnosi na sredstva iz projekata financiranih od različitih inozemnih izvora, a među kojima najveći udio zasigurno imaju sredstva iz različitih EU fondova.

Ured za projekte intenzivno je radio na dobivanju uloge Nacionalne kontakt točke u Bosni i Hercegovini za STEM kroz projekt SCIENTIX, možete li nam reći nešto više o tom projektu?

Kroz projekt SCIENTIX 4 u okviru European Schoolnet mreže koju čine 34 europska ministarstava obrazovanja sa sjedištem u Bruxellesu, Sveučilište je dobilo ovu ulogu za naredne dvije i pol godine, a Ured će u tome razdoblju realizirati brojne aktivnosti, kao što su radionice, okrugli stolovi, konferencija, dani otvorenih vrata, susreti s predstavnicima obrazovnih institucija, kreatorima politika te drugim dionicima i STEM profesionalcima. 

Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru SUMIT krenuo je s radom na CARNetovom Omega projektu vezanom za digitalizaciju škola u RH. Koliko će jedan takav projekt utjecati na buduće projekte iz EU za koje Sveučilište bude apliciralo? 

CARNET Omega projekt je izvrstan primjer da Sveučilište u Mostaru može biti konkurentno i prepoznato i izvan granica BiH pa i u Europskoj uniji. Kolege iz SUMIT-a su uspjeli dokazati da su znanja i vještine, koje posjeduju naši djelatnici, prepoznate kao jedinstvene i konkurentne za realiziranje ovako velikog projekta za jednog IT giganta u obrazovanju kao što je CARNET. Omega je okosnica CARNET-ovih korisničkih sustava i omogućuje upravljanje povezanim infrastrukturnim podsustavima. To je sustav koji se radi u programu e-Škole, a predstavlja dio sveobuhvatnog programa modernizacije hrvatskog školskog sustava. Ako uzmemo u obzir da je SUMIT nastao tek prije tri godine, a da sada sudjeluje u jednom od glavnih projekata digitalizacije škola u Republici Hrvatskoj, zasigurno možemo reći je ekipa iz SUMIT-a, predvođena kolegom Volarićem, primjer puta kojim treba ići i Ured za projekte.

STEAMedu projekt je jedan od važnijih projekata kada govorimo o unaprjeđenju nastavnog procesa na kojem radite s Uredom za međunarodnu suradnju. Možete li nam reći nešto više o samom projektu, ali i o suradnji s Uredom za međunarodnu suradnju?

Jedan od važnijih projekata, kada govorimo o unaprjeđenju nastavnog procesa, u kojem je Sveučilište u Mostaru sudjelovalo u zadnjih 10-ak godina zasigurno je Erasmus+ projekt „MSc course in STEAM education - STEAMedu“. Kao ideja, projekt je delegiran ispred Ureda za međunarodnu suradnju, a Ured za projekte, i ja kao voditelj projekta, sudjelujemo aktivno u ovome projektu sa svim svojim kapacitetima. Sveučilište je sudjelovalo u mnoštvu projekata u okviru Erasmus+ programa, ali do sada isključivo kao partner. Posebnost projekta STEAMedu je upravo ta što je Sveučilište u Mostaru po prvi puta dobilo ulogu koordinatora na jednom projektu iz programa Erasmus+ u okviru izgradnje kapaciteta u području visokog obrazovanja. Cilj STEAMedu projekta je osigurati praktično rješenje kako bi se pomoglo u zatvaranju jaza između potreba tržišta i ishoda obrazovnog sustava, kreirajući STEAM master studij za obrazovanje i osposobljavanje budućih edukatora na svim razinama obrazovanja za primjenu STEAM povezanih kolegija u ciljanim zemljama. Kroz ovaj projekt, ali i mnoge druge aktivnosti, suradnja s Uredom za međunarodnu suradnju je izvrsna. Većina naših potencijalnih projekata, programa financiranja i partnera su u biti međunarodnog karaktera, tako da se međusobno nadopunjujemo i stvaramo zajednički okvir za buduće uspješne projekte. Sa SUMIT-om i Uredom za međunarodnu suradnju, Ured za projekte je u proteklih šest mjeseci pokrenuo veliki broj aktivnosti koje će zasigurno u bližoj budućnosti rezultirati projektima od kojih će koristi imati ne samo Sveučilište u Mostaru, već i šira društvena zajednica.

Vladimir Vegar

 

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


U radnoj posjeti Sveučilištu u Mostaru 25. srpnja boravio je dr. Radhi Hamadeen, direktor ureda za međunarodnu suradnje jordanskog Sveučilišta Princess Su...


Sveučilište u Mostaru izradilo je devet metara visok mural Luki Modriću u Sveučilišnome kampusu u gradu Mostaru. Znak je to priznanja najboljemu svjetskom...


Treći po veličini grad u Poljskoj, Grad Lodz, domaćin je najvećega sveučilišnog sportskog događaja u Europi. Od 17. do 30. srpnja okupit će više od 6.000 ...