Dan Akademije likovnih umjetnosti obilježen sjednicom Senata i promocijom diplomanada na Širokom Brijegu

Dan Akademije likovnih umjetnosti obilježen sjednicom Senata i promocijom diplomanada na Širokom Brijegu

13.12.2021 13:48:29

1266

1266

13.12.2021 13:48:29

U okviru obilježavanja Dana Sveučilišta proslavljen je i Dan Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, jedinoj članici iz područja umjetnosti, koja je, kao takva, duša Sveučilišta. Dan Akademije obilježen je sjednicom Senata i promocijom diplomanada. Riječi dobrodošlice i poruku diplomandima uputili su dekan Akademije dr. Svetislav Cvetković, doc., i rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić.

"Danas prigodom postojanja 25 godina Akademije vrijedno je pogledati na brojne aktivnosti. O vašem trudu i radu govore vaša djela. Realizirate veći broj izložbi, zatim diplomskih i humanitarnih izložbi, organizirate brojna vanjska predavanja, izdajete časopis 'Akademija', bilježite međunarodne aktivnosti. Aktivno sudjelujete u kreiranju i provedbi Sveučilišne likovne kolonije na čemu vam iskreno zahvaljujem", rekao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i dodao kako se silno veseli pogledati radove kojima studenti potvrđuju akademsku zrelost i uspješnost te se nada i vjeruje da će se godinama veseliti njihovim rezultatima, koji će afirmirati vrijednost društva kroz umjetnost i rad.

„Ceremonija dodjele diploma najsvečaniji je i najvažniji događaj koji se organizira na Akademiji likovnih umjetnosti. Ove godine je tim veći, što uz magistre slikarstva, kiparstva i grafike i profesore likovne kulture, promoviramo i prvu generaciju prvostupnika slikarstva, kiparstva i grafike koji studiraju po novom planu i programu. Sve to koincidira i s obljetnicom 25. godišnjice osnutka Akademije, inicijativom franjevaca poteklom iz Franjevačke galerije na Širokom Brijegu, što je podržano odlukom o osnivanju Sveučilišta u Mostaru“, rekao je dekan Cvetković te dodao kako su posebno ponosni što nastavni kadar čini 80 posto nastavnika stasalih upravo na Akademiji.

„Kritike i sugestije bile su glavne vodilje do ovih radova koje vidite. Radova koji predstavljaju nas, a ovo je samo jedan početak našeg daljnjeg stvaranja i razvoja. Sada je vrijeme za nas, drage kolege, da se ostvarimo i prenesemo svoje stečeno znanje drugima“, kazala je Nena Okmažić magistra slikarstva i profesor likovne kulture. 

Svečanu promociju 31 diplomiranoga studenta pratila je i izložba njihovih diplomskih radova koju je otvorio predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić uz nadu kako će vezivno tkivo koje su gradili na Akademiji biti zauvijek spona s Akademijom. Od osnutka do danas Akademija se konstantno unaprjeđivala i podizala razinu kvalitete svojih studijskih programa i razinu kvalitete studiranja. U 25 godina njezina djelovanja iznjedrila je brojne umjetnike koji svojim radom obogaćuju društvo, identitet i kulturu ovih prostora, ali i šire.

Prije same promocije diplomanada, sada već tradicionalno, održana je i sjednica Senata SUM-a. Na sjednici su izabrana dva izvanredna profesora, tri docenata, četiri viša asistenata te tri asistenta. Također Senat je, između ostaloga, donio odluku o raspisivanju Natječaja za upis na poslijediplomski doktorski studij „Biomedicina i zdravstvo“ na Medicinskom fakultetu te dao suglasnost za program cjeloživotnoga učenja na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu.

 

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Sveučilište u Mostaru nastavilo je intenzivirati kreiranje međunarodne akademske mreže u cilju povezivanja i jačanja međunarodnih partnerskih odnosa potpisivanje...


Dodjelom certifikata na Sveučilišnoj televiziji SUM TV zaključen je 3. međunarodni Erasmus+ Staff Week pod nazivnom Digitalization and international relation...


Ravnateljica Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru Mostar Anita Glibić posjetila je Sveučilište u Mostaru prilikom kojeg je održan radni sastanak s pro...