Dan izvrsnosti na Sveučilištu u Mostaru

Dan izvrsnosti na Sveučilištu u Mostaru

09.12.2020 17:29:41

3839

3839

09.12.2020 17:29:41

- Smatram kako ste svi vrhunski studenti koji ne poznaju granice te koji svoje obveze izvršavaju s ljubavlju i često ne osjete teret koji nose na leđima. Danas želim da s ponosom primite i ponesete ovu nagradu te da vas kroz život podsjeća na vaš veliki uloženi trud te čvrstu volju i želju - poručila je predsjednica Studentskoga zbora Marija Barun u obraćanju dobitnicima Rektorove nagrade za uspjeh u prošloj akademskoj godini, sport, studentski znanstveni i umjetnički rad i promicanje Sveučilišta.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić istaknuo je kako je svjestan da se većina studenata pita hoće li zasluženu Rektorovu nagradu naše društvo znati vrjednovati. -  Vi ste ta Bosna i Hercegovina! Tko će sve nepravde i nepravilnosti mijenjati, tko će utirati staze novih rješenja čak i kada su horizonti pomračeni, tko će uspostavljati nove standarde ako ne vi, najbolji među nama. Kako bi to uspjeli morate donijeti odluku i imati čvrst stav – poručio je rektor Tomić.

Jedna od dobitnica Rektorove nagrade je Anamarija Čolak, studentica Studija logopedije na Filozofskom fakultetu koja je izrazila ponos što naše društvo nije samo orijentirano na ono što je loše. – Trebali bismo više gledati na ovakve pozitivne primjere, jer to je jedini put. Ovo je jedan način poticanja dobrih promjena. Ponekad trud i rad nažalost nisu prepoznati, ali su oni svejedno smisleni, imaju intrinzičnu vrijednost. Lijepo je što ima netko tko trud cijeni i vidi – kazala je Čolak.

 Plakete i povelje

- U razvitak Sveučilišta kao i u znanje studenata utkali ste i dio sebe. Naš uspjeh i napredak su i vaši – poručila je prof. dr. Sanja Bijakšić dobitnicima plaketa i povelja za izniman doprinos razvoju i promociji Sveučilišta te dodala kako je sigurna da će i u budućnosti biti oni koji će biti jedan od stupova razvitka Sveučilišta. Ukupno je 37 dobitnika plaketa među kojima su Dražen Klarić, Helena Lončar, Dalfina Bošnjak, Jozo Bogdan (posthumno) i brojne druge istaknute osobe iz javnog života. Plaketu je dobio i dr. Mario Kordić, a kao ravnatelj, ujedno je preuzeo i povelju dodijeljenu Domu zdravlja Mostar. Osim Doma zdravlja, povelje su dodijeljene Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ-a, Federalnom zavodu za zapošljavanje, Večernjem listu te Koncernu Agram.

Počasni profesori i profesori emeritusi

Senat Sveučilišta je ove godine uveo počasno zvanje profesor honoris, a prvi dobitnici su konzul RH u Mostaru dr. Marko Babić te prof. dr. Zdenko Herceg. - Vjerujem kako ste ovih dana bili u prilici spoznati impresivna postignuća SUM-a i vidljivu njegovu transformaciju koju doživljava u posljednjih nekoliko godina. Slijedeći modele suvremenih sveučilišta ovaj duhovni i intelektualni hram vidljivo se podiže snagom duha otvarajući pritom nove horizonte nadolazećim generacijama, naraštajima o čemu svjedoče i postignuća koja se predstavljaju ovih dana – istaknuo je prorektor prof. dr. Vlado Majstorović. Sveučilište je promoviralo i sedam profesora emeritusa. U ime nagrađenih zahvalio je konzul Babić istaknuvši kako mu je ova odluka važna i draga kako zbog suradnje sa Sveučilištem tako i zbog ugleda koje je Sveučilište u Mostaru priskrbilo svojim postojanjem svojim radom i svojim učincima. - Svoje mjesto školovanja na ovom Sveučilištu našlo je puno državljana Republike Hrvatske pa i drugih država. Na taj način Sveučilište u Mostaru pokazuje kako je faktor dobre suradnje i stabilnosti akademske zajednice pa i cijeloga društva – kazao je Babić.

Sufinanciranje zapošljavanja asistenata

Sveučilište u Mostaru dodijelilo je ugovore za asistente koji su zaposleni kroz program sufinanciranja asistenata u visokome obrazovanju Federalnog zavoda za zapošljavanje. - Danas smo svjesni više nego ikada ranije da bez Sveučilišta u Mostaru, između ostaloga, ne bi bilo kvalitetnih i kompetentnih kadrova za naše zdravstvo, gospodarstvo, kulturu sport, ali također smo svjesni da bez takvih kadrova nema ni Sveučilišta ni ostvarenja njegovih ciljeva ni misije ni vizije. S pravom se može reći da organizacija ima jedan pravi resurs svoje ljude – naglasio je prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof. dr. Zdenko Klepić.

Četiri nova asistenta primljena su u radni odnos, dok je sufinanciranje nastavljeno za 17 asistenata koji su u program ušli prethodnih godina. - Mi smo dodali zrno svoje za obrazovanje naravno sa timom sveučilišta koji su prepoznali i odazvali se našem pozivu da zajedno nešto uradimo. Ja bih samo preporučila mladim asistentima koji su dio ovog projekta da oni što god i koliko god budu radili, da uvijek vode računa da daju zrno svoje za dobro onoga što rade i za koga rade – zaključila je ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar čijim se mislima može zaključiti dan izvrsnosti na SUM-u.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Luka Modrić, legendarni hrvatski nogometaš i kapetan hrvatske reprezentacije, prvi Hrvat koji je osvojio Zlatnu loptu, posjetio je Sveučilište u Mostaru. ...


Broj prijava za upise u akademsku godinu 2024./2025. na Sveučilištu u Mostaru porastao je za više od 10 % u odnosu na prošlu akademsku godinu te dr...