Deveta sveučilišna klauzura o promjenama i perspektivi razvoja SUM-a

Deveta sveučilišna klauzura o promjenama i perspektivi razvoja SUM-a

06.09.2023 14:55:27

1560

1560

06.09.2023 14:55:27

Deveta klauzura Sveučilišta u Mostaru „Promjena i perspektiva“ posvećena studijima na engleskom jeziku, uvjetima izbora u znanstveno – nastavna i umjetničko – nastavna zvanja, časopisima i Strategiji SUM-a održana je u Kampusu Rodoč. Ove teme razmatrali su članovi Senata, odnosno uprava Sveučilišta, dekani fakulteta kao i predstavnici Studentskoga zbora. Navedene teme su ključne za promjene na Sveučilištu kako bi se razvijali i dalje kao sveučilište europskih vrijednosti i standarda.

Jedna od glavnih tema na klauzuri bilo je uvođenje studija na engleskom jeziku. Sveučilište u Mostaru se kontinuirano razvija kako bi zadovoljilo potrebe sve više studenata iz inozemstva, stoga su razgovori i odluke o unapređenju i širenju programa na engleskom jeziku od iznimne važnosti. Ova inicijativa ima potencijal da privuče studente iz različitih dijelova svijeta i proširi međunarodnu reputaciju Sveučilišta, ne samo u europskom prostoru visokoga obrazovanja nego i šire.

Pravilnik o minimalnim uvjetima i postupku izbora u znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja također je bila jedna od tema klauzure. Ovaj dokument ima ključnu ulogu u osiguravanju transparentnosti i pravednosti u procesu izbora profesora i istraživača, što je od bitnog značaja za kvalitetu visokog obrazovanja, a na klauzuri je naglašeno kako će se formirati radna skupina koja će raditi na izmjenama Pravilnika koje će u konačnici rezultirati višim kriterijima od postojećih, a sve u svrhu približavanja europskim standardima i normama.

Na navedeni Pravilnik se veže i tema politike časopisa u izdanju Sveučilišta u Mostaru koji imaju značajnu ulogu u promicanju i unaprjeđenju znanstvene i akademske djelatnosti na Sveučilištu. Ova politika obuhvaća niz smjernica i pravila koja uređuju izdavanje i upravljanje znanstvenim časopisima koji su povezani sa Sveučilištem. Politika časopisa Sveučilišta usmjerena je na poticanje visokih standarda u akademskoj produkciji, osiguravajući da znanstveni radovi budu relevantni, etički ispravni i dostupni široj zajednici te vidljivi u svjetski priznatim bazama što će doprinijeti vidljivosti Sveučilišta.

Sve navedene teme dio su strateških ciljeva i područja Strategije razvoja Sveučilišta od 2023. do 2028. te je još jednom naglašeno da je Strategija polazna točka za budući razvoj i aktivnosti SUM-a. Strateška područja su obrazovanje i osposobljavanje, znanstveno-istraživački rad, inovacije i tehnologija, organizacija i resursi, međunarodna suradnja i mobilnost, upravljanje kvalitetom, studenti i studentski standard te sveučilište i okruženje unutar kojih su definirani strateški ciljevi.

Deveta Sveučilišna klauzura omogućila je širok spektar perspektiva i mišljenja. Ovaj događaj predstavlja primjer uspješne suradnje unutar Sveučilišta i predanosti njegovim ciljevima i razvoju, dok je klauzura prilika za otvorenu i konstruktivnu raspravu o ključnim pitanjima visokog obrazovanja.

Prije početka Klauzure, sudionici su imali priliku obići radove u SUMIT zgradi i zgradi Arhive, koje se trenutno nalaze u fazi izgradnje i razvoja. Ovaj obilazak pružio je dodatnu perspektivu budućnosti Sveučilišta u Mostaru, istražujući infrastrukturne investicije i napredak u smjeru modernizacije i unaprjeđenja obrazovnih resursa. Time je cijela Klauzura dodatno obogaćena uvidima u fizički razvoj sveučilišta, uz tematske rasprave koje su se fokusirale na akademske politike i strategije razvoja.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Sveučilište u Mostaru u novoj akademskoj 2024./2025. godini prima 4569 novih studenata od čega je 147 redovitih studenata uz potporu ministarstva, 2401 redovitih...


Potpora Vlade Republike Hrvatske razvoju i izgradnji Sveučilišta u Mostaru nastavlja se sufinanciranjem obnove zgrade Akademije likovnih umjetnosti Sveučili&scar...


Pravni stručnjak, bivši sudac i predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić održao je predavanje i pružio vrijedne uvide u analize Daytonskog sporaz...