Dodijeljen počasni doktorat SUM-a profesoru Evandru Agazziju

Dodijeljen počasni doktorat SUM-a profesoru Evandru Agazziju

12.10.2021 11:03:29

740

740

12.10.2021 11:03:29

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u počasnog doktora SUM-a promoviran je Evandro Agazzi  jedan od najutjecajnijih živućih logičara i filozofa znanosti. Odluka o dodjeli počasnog doktorata Evandru Agazziju donesena je zbog njegovog iznimnog doprinosa međunarodnog ugleda, doprinosa filozofiji, posebice filozofiji znanosti te zbog njegove angažiranosti u suradnji s akademskom i znanstvenom zajednicom u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Povjerenstvo za ocjenu prijedloga o dodjeli počasnog doktorata činili su prof. dr. sc. Ivica Musić, prof. dr. sc. Jure Zovko, prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, prof. dr. sc. Ivo Čolak i prof. dr. sc. Sanja Bijakšić.

Profesor Agazzi intenzivno se bavio proučavanjem etike i bioetike te problemima vezanim uz aplikaciju znanosti i tehnologije na „životni svijet“. Uz briljantnu akademsku karijeru svoju biografiju Agazzi je obogatio brojnim utjecajnim funkcijama u uglednim međunarodnim filozofskim asocijacijama i akademijama što je rezultiralo brojnim akademskim priznanjima. Bio je dugogodišnji predsjednik Međunarodne akademije za filozofiju znanosti, predsjednik Međunarodne federacije filozofskih asocijacija i predsjednik Svjetske akademije za filozofiju. Danas je počasni predsjednik svih triju uglednih institucija. U svojoj bogatoj znanstvenoj karijeri obnašao je također funkciju glavnoga rizničara Međunarodnog vijeća za filozofiju i humanistiku pri UNESCO-u. Bio je također član talijanskog Nacionalnog odbora za bioetiku, a trenutačno je član talijanskoga Nacionalnog odbora za etiku i bioetiku u istraživanju. Agazzi je objavio 80 knjiga i preko tisuću znanstvenih članaka u znanstvenim časopisima, knjigama i filozofijski antologijama. Bio je urednik filozofijskih časopisa Epistemologia, Erkenntnis, Revue Internationale de Philosophie,  Zeitschrift für Allgemeine Wissenschaftstheorie, Medicina e Morale, Modern Logic, Physis, Kos, Sandhan, Anthopos & Iatria, A&P. Anthropology and Philosophy.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.
Loading...


Povodom 44. obljetnice Sveučilišta u Mostaru od 7. do 13. prosinca bit će upriličena manifestacija Dani Sveučilišta. Sveučilište u Mostaru...


Sva dosadašnja izdanja koja je pripremio Ured za odnose s javnošću SUM kao i teme koje se nalaze u novom izdanju sveučilišnog newslettera za mjesec...


Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava na današnji dan širom svijeta.

Tekst: Filip Kožul /...