Drugi Formula Student bolid iz BiH predstavljen na SUM-u

Drugi Formula Student bolid iz BiH predstavljen na SUM-u

Drugi Formula Student bolid iz BiH predstavljen na SUM-u

Drugi Formula Student bolid iz BiH predstavljen na SUM-u

Marija Bago

23.07.2019 13:02:07

682

Marija Bago

682

23.07.2019 13:02:07

Drugi Formula Student bolid u Bosni i Hercegovini službeno je predstavljen na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Mentor FSRacing Teama SUM-a na projektu Formula Student Mario Dragičevićkazao je kako je ovaj bolid jedinstven i jedini u Bosni i Hercegovini.

"Trebalo nam je otprilike dvije i pol godine rada od kojih se jedan dio odnosio samo na slaganje strukture cijelog projekta, a evo s današnjim predstavljanjem smo tu cijelu priču i završili. Na platformi prošlog bolida napravili smo ovaj novi idugujemo veliku zahvalnost prvom timu Formula Student FSRacing Teama jer bez njih mi danas ne bi mogli završiti cijeli projekt", kazao je Dragičević.

Dodao je kako tim danas putuje na međunarodno natjecanje u Italiju koje se održava od 24. do 29 srpnja, a na kojem će predstavljati FSRE, SUM, grad i državu.

"Na ovom natjecanju, koje se sastoji od nekoliko faza, ocjenjivat će se među ostalim i dizajn, inoviteti te sama utrka i nadamo se kako ćemo konkurirati državama koje su s nama na natjecanju. Naglasio bih da je veliki uspjeh proći i samu prvu fazu natjecanja, a to je tehnički pregled, tko ga ne prođe ne može ići dalje", kazao je Dragičević.

Voditelj FSRacing Teama SUM-a na drugom Formula Student bolidu Filip Sabljić kazao je kako je novi bolid dosta lakši u odnosu na svog prethodnika.

"Olakšali smo ga u prosjeku nekih 80 kilograma, a novina je što imamo i difuzorkoji je dio aero paketa, a koji nije postojao na prvom bolidu. Koristili smo puno karbonskih vlakana što je jedna posebnost iz razloga što se to u našoj državi baš i ne radi, a mi smo to sami istražili, naučili i realizirali", kazao je Sabljić.

Istaknuo je kako će na navedenom natjecanju u konkurenciji biti oko 60 timovakoji su podijeljeni u tri kategorije, i to benzinski pogon, pogon na struju i autonomna vožnja.

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a prof. dr. sc. Željko Stojkić naglasio je kako su studenti uložili ogroman trud, ustrajnost i napor kako bi uspjeli napraviti ovaj proizvod.

"To je samo prvi korak, oni sada moraju napraviti tehnički pregled tog vozila na natjecanju u Italiji i nadam se da će proći jer su prošlog puta bez problema uspjeli savladat tu prepreku, a sada su napravili kvalitetniju, lakšu i bolju formulu, a sve to na iskustvima prvog tima", naveo je dekan Stojkić.

Ocijenio je kako su ovi studenti pokazali da se na FSRE-u i na cijelom Sveučilištu u Mostaru školuju i educiraju ljudi koji su u stanju iz ničega napraviti novu vrijednost.

Loading...


Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić sastao se s generalnim konzulom Republike Turske u Mostaru dr. Kudretom Oytanom. Razgovarali su o dosadašnjoj suradnji SUM-a sa sveu...


Povijesna sjednica Senata i Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru održana je prvi puta u Livnu, u Hercegbosanskoj županiji, a time je zaokružena posjeta i održavanje sjednice u svim županija...


Svečana promocija četvrte generacije studenata Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Diplome je primilo 25 magistara...