Inovativnost i sinergija akademske zajednice i gospodarstva ključ zadovoljavanja potreba suvremenog tržišta rada

Inovativnost i sinergija akademske zajednice i gospodarstva ključ zadovoljavanja potreba suvremenog tržišta rada

03.05.2023 00:00:00

928

928

03.05.2023 00:00:00

Treći Sveučilišni gospodarski forum u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Gospodarske komore Federacije BiH okupio je predstavnike akademske zajednice, realnog sektora kao i institucija koje djeluju u Bosni i Hercegovini na Međunarodnom sajmu gospodarstva. Kroz tri panela sudionici su razgovarali o inovativnosti i prilagodbi visokog obrazovanja potrebama suvremenog tržišta rada, izazovima energetske tranzicije te o kandidacijskom statusu Bosne i Hercegovine i EU fondovima.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako je Sveučilište usvojilo Strategiju za narednih pet godina te da je jedno od strateških područja i odnos prema društvenoj zajednici, a unutar toga je odnos prema gospodarstvu. „Mi ne krijemo da naša suradnja s gospodarstvom nije na onoj razini na kojoj bi mi željeli. Nema dovoljan broj praktičara, gospodarstvenika u nastavi, želimo to popraviti“, istaknuo je rektor Tomić u uvodnom obraćanju.

„Još uvijek nemamo dovoljno poveznica između znanosti i našeg gospodarstva, ključno je povezati znanost, gospodarstvo i naravno ono što se zove vlast, društvenu zajednicu BiH, jer jedno bez drugoga apsolutno ne ide, a čini mi se da smo na dobrom putu i da smo to razumjeli“, naglasio je Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH te dopredsjedatelj Doma naroda PS Dragan Čović te dodao kako je važno brzo donositi zajedničke odluke. Također govorio je o značaju  mostarskog sajma za cijelu BiH i regiju kao i za umrežavanje i uvezivanje, a osvrnuo se i na kandidacijski status BiH, istaknuvši kako on daje puno mogućnosti za nas, ako za to budemo spremni da razumijemo kako i neki drugi vide budućnost.

„Inovativnost i prilagodba visokog obrazovanja potrebama suvremenog tržišta rada“ bio je naziv prvog panela kojim je moderirao Zdenko Klepić, a sudjelovali su Josip Grubeša sa Sveučilište u Mostaru, Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Josip Kožul, EMERUS d.o.o, dr. sc. Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH te Ronald Sudić, član Uprave UniCredit Bank. Panelisti su naglasili važnost uključenja studenata u realni sektor još za vrijeme studiranja kako bi uvidjeli koje kompetencije su im potrebne kako bi bili konkurentni na tržištu rada, ali kako bi osjetili način rada i funkcioniranje neke organizacije. Tijekom drugog panela na kojem su sudjelovali Drago Bago, Elektroprivreda HZHB, Ivo Čović, KONČAR Obnovljivi izvori d.o.o, Sanjin Habul iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije te Hajrudin Bećirović, Operator za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju razgovaralo se o aktulanim temama obnovljivih izvora energije kao i mogućnostima i potencijalu Bosne i Hercegovine u tom aspektu. Panelom „Izazovi (pravedne) energetske tranzicije - demokratizacija energetike“ moderirao je Miroslav Nikolić.

Voditelj Ureda za projekte Sveučilišta u Mostaru, Boris Crnokić moderirao je treći panel koji je posvećen mogućnostima i perspektivama kroz kandidacijski status i europske fondove. Kolike su mogućnosti Bosne i Hercegovine kada su u pitanju sredstva europskih fondova kao i što mogu očekivati u narednim fazama govorili su Fabio Pigliapoco, Jadransko - Jonska inicijativa, Maja Rimac iz Direkcije za europske integracije, Mirjana Čagalj, počasna veleposlanica EUSAIR te veleposlanik Miloš Prica iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH u svom obraćanju istakao je kako su pomno odabrane teme i panelisti te je kazao kako Mostar ovih dana trajanja Sajma gospodarstva postaje međunarodni centar. „Mi nastojimo na neki način iskoristiti ovo što imamo pa tako danas ovdje na sajmu vidite ljude iz okruženja, firme i  tvrtke iz regije, Europe i svijeta“, kazao je Šantić.  

 

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Visoka delegacija iz Narodne Republike Kine, predvođena Guo Chengyan, zamjenicom direktora Nishan Svjetskoga centra za konfucijanske studije, glavnom tajnicom Kineske k...


New Ways of Thinking About Internationalization Through Innovations in Technology naziv je 4. međunarodnog Erasmus+ Staff Week-a koji će se ove godine održati ...


Javna rasprava o nastavnome planu i programu diplomskoga sveučilišnog studija na daljinu Primjena umjetne inteligencije okupila je brojne zainteresirane...