Ministar Grlić Radman: Sveučilište u Mostaru je otvoreno i multikulturalno

Ministar Grlić Radman: Sveučilište u Mostaru je otvoreno i multikulturalno

Ministar Grlić Radman: Sveučilište u Mostaru je otvoreno i multikulturalno

Ministar Grlić Radman: Sveučilište u Mostaru je otvoreno i multikulturalno

02.11.2020 15:26:15

919

919

02.11.2020 15:26:15

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman s izaslanstvom boravio je u radnoj posjeti Sveučilištu u Mostaru te je tom prilikom održao sastanak s upravom Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem te je održao predavanje na temu „25 godina Daytona“.

Rektor Tomić zahvalio je Grlić-Radmanu na posjeti te kazao kako je na sastanku bilo riječi o dosadašnjoj suradnji vlasti u Hrvatskoj i Sveučilišta, odnosno o pomoći razvoju Sveučilišta. „Bez 250 profesora koji iz Hrvatske dolaze predavati u Mostar i novca koji hrvatske vlasti izdvajaju za Sveučilište, ne bismo bili to što danas jesmo, a jesmo jedna od najboljih obrazovnih institucija u zemlji“, naglasio je rektor Tomić.

Ministar Grlić-Radman je izrazio zadovoljstvo viješću da na Sveučilištu Mostar danas studira i 1.500 studenata iz Hrvatske, kao i da ova institucija uživa ugled i izvan granica Bosne i Hercegovine. “ Drago mi je čuti da je hrvatsko Sveučilište, nastava se predaje na hrvatskom, a ono je multikulturalno, svatko ima pravo upisati. To je ta otvorenost, to krasi jednu znanstvenu i akademsku dimenziju Sveučilišta u Mostaru“, rekao je Grlić-Radman.

Kao aktivni diplomat koji sudjeluje u kreiranju brojnih procesa u EU, želeći s te strane vidjeti kako Hrvatska kao jamac i potpisnik Daytona gleda na najnovije procese, Sveučilište u Mostaru je pozvalo ministra da održi predavanje.

„Da bi hrvatski narod opstao u Bosni i Hercegovini opstao mora se promijeniti Izborni zakon. Jer upravo tročlano predsjedništvo je bilo zrcalo Daytonskog sporazuma. Nije bilo važno kako se tročlano predsjedništvo deklarira kao jedinke, ono što je važno, važno je da su oni izabrani od sva tri naroda. Da u tročlanom predsjedništvu sjedi osoba koju je izabrao bošnjački narod, osoba koju je izabrao hrvatski narod i osoba koju je izabrao srpski narod. Mi sada toga nemamo“, naglasio je ministar Grlić Radman u svome predavanju.

U izjavi uoči predavanja ministar je istaknuo kako je i on rodom iz BiH i prijatelj je Bosne i Hercegovine. „Hrvatska želi stabilnu BiH, ali je vrlo važno da BiH odgovara općim formulacijama i duhu Daytonskog sporazuma koji određuje konstitutivnost i ravnopravnost naroda. Tri naroda trebaju biti konstitutivna i ravnopravna... Daytonski sporazum je puzajućim reformama derogiran na štetu Hrvata", zaključio je ministar Grlić Radman.

Loading...


Sveučilište Malmo novi je međunarodni partner Sveučilišta u Mostaru te je potpisanim sporazumom o suradnji Sveučilište u Mostaru dobilo prvog međun...


Sva dosadašnja izdanja koja je pripremio Ured za odnose s javnošću SUM kao i teme koje se nalaze u novom izdanju sveučilišnog newslettera za mjesec svibanj možete pogledati

Senat Sveučilišta u Mostaru usvojio je na današnjoj sjednici, između ostaloga, Pravilnik o dualnom obrazovanju koji će donijeti potrebne promjene u pristu...