Održana konferencija Identiteti – kulture – jezici

Održana konferencija Identiteti – kulture – jezici

Marija Bago

31.05.2019 12:12:13

342

Marija Bago

342

31.05.2019 12:12:13

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – kulture – jezici čija je ovogodišnja tema bila „Novi obzori humanističkih i društvenih znanosti“.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić je istaknuo kako je tema konferencije aktualan problem u akademskom svijetu. „To je odnos prirodnih i tehničkih znanosti na jednoj te društvenih i humanističkih znanosti na drugoj strani. Ovaj skup će ukazati na neke nove perspektive i misaone putove znanstvenih disciplina“, kazao je dekan Musić.

Prodekan za znanost Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Mate Buntić je naglasio kako je cilj aktualizirati važnost, kako humanističkih tako i društvenih znanosti u pokušaju odgovora na temeljna, ne samo društvena, nego i egzistencijalna pitanja. „Jedno od najvažnijih pitanja je o smislu čovjeka, o smislu onoga što ga okružuje, o smislu njegove budućnosti. Znamo da, ako usko gledamo na znanost, brojne znanosti po svojim metodama ne mogu dati odgovore na ta pitanja“, kazao je prodekan Buntić.

Prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević je održao uvodno predavanje o temi "Etnosimbolizam - Plodan interdisciplinarni pristup analizi etničkih i vjerskih skupina u BiH" te je objasnio kako se uz povijest veže termin narod i kako su ta dva pojma neodvojiva.

Organizatori konferencije su Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta "Matej Bel" u Banskoj Bystrici iz Slavačke i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Osijek. 

Loading...


Skupina japanskih i korejskih studenata predvođenih prof. Taro Tsukimurom (Doshisha University Kyoto, Japan) je u sklopu studijskog putovanja po Europi posjetila Ekonomski fakultet Sveučiliš...


Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT) organizira dvodnevni tečaj „Osnove rada u sustavu za e-učenje“ za nastavno osoblje koji će se održati u srijedu ...


Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić dodijelio je plaketu rektoru Sveučilišta Matej Bel doc. Ing. Vladimíru Hiadlovskom za izniman doprinos razvoju Sveučili&s...