Održana prva web konferencija Studija Logopedije

Održana prva web konferencija Studija Logopedije

Održana prva web konferencija Studija Logopedije

Održana prva web konferencija Studija Logopedije

03.07.2020 11:32:43

502

502

03.07.2020 11:32:43

U organizaciji Studija logopedije Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru održana je prva web konferencija pod nazivom Afazija: Uzroci, Simptomi i Multidisciplinarni pristup.

„Da je interes za temom afazija velik, dokazala je održana konferencija na kojoj je sudjelovalo preko 80 sudionika“, kazali su organizatori. Konferencija je održana s ciljem podizanja svijesti o afaziji jer je, prema Američkoj udruzi logopeda i audiologa – ASHA, mjesec lipanj posvećen podizanju svijesti o afaziji. 

Tematski okvir konferencije je obuhvatio nekoliko pristupa: neurološki, psihosocijalni i emocionalni utjecaj afazije, osobne, obiteljske i terapijske perspektive i u konačnici multidisciplinarni pristup u ovom stečenom jezičnom poremećaju.

Konferenciju je otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji je u svom obraćanju kazao kako je studij logopedije strateški studij koji ima najviše implikacija i u svakodnevnom životu te pozvao organizatore da nastave podizati svijest javnosti o važnim temama u našem društvu, koja se ne tiču samo pojedinca nego i cijele zajednice.

“Studij logopedije na Sveučilištu u Mostaru je mladi studij koji sada puni 5 godina, i uz sve boljke koje kao tako mlad mora proći i koje mora preboljeti u svojem nastajanju, veseli me što vidim da raste i razvija se, a jedan od pokazatelja je i organizacija ovog webinara“, kazala je Draženka Blaži, koordinatorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Pročelnica Studija logopedije Davorka Topić Stipić kazala je kako je konferencija rezultat zajedničkih nastojanja i napora kolegica i kolega sa studija, da se i na ovaj način približi afaziju i javnosti i struci te da se ukaže na potrebu zajedničkoga djelovanja različitih stručnjaka u području afazije.

U ime uprave Filozofskoga fakulteta dobar rad i uspješnu konferenciju poželjela je i prodekanica Ružica Zeljko Zubac.

„Može se zaključiti kako je konferencija omogućila stjecanje novih saznanja i informacija u području afazije. Osim toga, tijekom konferencije razvile su se vrlo zanimljive diskusije i otvorila nova pitanja koja bi mogla biti tema neke buduće konferencije“, poručili su organizatori.

Profesor Chris Code sa Sveučilišta Exeter, Engleska, istaknuo je kako je naša misija omogućiti poboljšanje psihosocijalnog i emocionalnog života osoba s afazijom kao i olakšan pristup potrebnim uslugama kroz podizanje svijesti o afaziji kod svih dionika procesa oporavka, s posebnim naglaskom na očuvanje mentalnoga zdravlja. „Briga o mentalnom zdravlju pacijenta s afazijom podjednako je potrebna i članovima obitelji jer su istraživanja pokazala da su nakon određenog vremenskog perioda članovi obitelji pacijenta s afazijom u većem riziku od razvoja depresije od samog pacijenta s afazijom.“, istaknuo je profesor Code.

Multidisciplinarnost stručnjaka u dijagnostici i terapijskom pristupu afaziji učinkovitija je od pojedinačnog djelovanja svakog stručnjaka unutar multidisciplinarnog tima. Optimalan napredak pacijenta moguć je samo uz sinergijsko djelovanje i pravovremenu suradnju svih članova multidisciplinarnog tima, a u tom kontekstu se ne smije zaboraviti na važnost i uključenost obitelji pacijenta u cijeli proces oporavka, jer je obitelj ta koja  igra značajnu ulogu u multidisciplinarnom pristupu osobi s afazijom. Prema nekim istraživanjima samo je 6% članova obitelji uključeno u multidisciplinarni tim.

Osim profesora Coda, na konferenciji su izlagali i Davor Batinić sa SKB Mostar, Zdravko Kolundžić sa Sveučilišta u Rijeci, te Martina Vuković i Karolina Lice s Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u Zagrebu.

Loading...


Prof. dr. sc. Zdenko Klepić, prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. sc. Tomislav Volarić, voditelj Centra za Informacijske teh...


Sveučilište u Mostaru dio je Konzorcija koji već treću godinu izvodi Međunarodni združeni interdisciplinarni poslijediplomski studij Međunarodnih ekonomskih odno...


Prorektor za znanost i razvoj prof. dr. Ivo Čolak i voditelj Centra za informacijske tehnologije SUM-a doc. dr. Tomislav Volarić održali su u Livnu sastanak s Petrom Ga...