Panel „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“

Panel „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“

03.05.2022 17:06:17

545

545

03.05.2022 17:06:17

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilište u Mostaru organiziraju panel raspravu u sklopu Konferencije o budućnosti Europe pod naslovom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“ koja će se održati sutra 4. svibnja 2022. s početkom u 11.00 sati u Mostaru u Hrvatskom domu Stjepan Kosača.

Konferencija o budućnosti Europe je demokratski poduhvat koji obuhvaća čitavu Europu, stavljajući građane u srce rasprave o pitanjima koja su bitna za njih, s ciljem da Europska unija što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u nadolazećim godinama. To je jedinstvena prigoda za slušati, promišljati i upustiti se u raspravu s građanima o temama koje oni smatraju od utjecaja na njihove živote danas i odlučujuće za njihovu budućnost. Konferencija pruža platformu za glas građana, naročito mlade generacije, koja će nam pomoći pripremiti se za sutrašnjicu.

Održavanje Konferencije poklapa se s trenutkom velikih geopolitičkih pomaka, teškog narušavanja međunarodne sigurnosti i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima. Oružana agresija na Ukrajinu naznačila je dramatičan poremećaj u međunarodnim odnosima, s dalekosežnim i nesagledivim posljedicama: geopolitičkim, geostrateškim i energetskim. Nadalje, trans-nacionalna priroda izazova s kojima se danas susrećemo – bilo da je riječ o oporavku nakon pandemije; klimatskim promjenama i degradaciji okoliša; sigurnosnim izazovima, nestabilnosti i sukobima u našem susjedstvu i drugdje; nadmetanju za ključne resurse i izazovima povezanim s novim digitalnim tehnologijama; migracijama; demografskim izazovima; ili poremećajima u globalnim lancima opskrbe – neupitno pokazuje da se takva kritična pitanja mogu osloviti jedino kroz suradnju, kako na regionalnoj, tako i na globalnoj razini.

S druge strane, ovo je također neusporediva prigoda za Europu na globalnoj pozornici:  prigoda da postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine; predvodnik u cirkularnoj ekonomiji; kontinent spreman za digitalno doba; odgovorni globalni predvodnik snažnog multilateralizma i suradnje utemeljene na pravilima; čimbenik mira, stabilnosti i solidarnosti koji promiče demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava. Međutim, vjerodostojnost Europske unije kao globalnog čimbenika ovisi o tome kako učinkovito možemo odgovoriti na izazove u našoj neposrednoj blizini, uključujući na Zapadnom Balkanu, te u našem Istočnom i Južnom susjedstvu. Odluka o vojnoj podršci EU-a Ukrajini u obrani protiv ruske agresije predstavlja novinu u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a, što pokazuje veću ambiciju EU-a kao sigurnosnog aktera i pouzdanog partnera Ukrajini. Vjerodostojnost također ovisi o tome kako se postavljamo prema velikim geopolitičkim pomacima i trendovima, uključujući u Afganistanu i na Indo-Pacifiku.

„EU u svijetu“ je jedna od devet širokih tema koje će biti oslovljene u sklopu Konferencije, s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog predvodnika. Panel u Mostaru, 04. svibnja 2022. u 11.00 sati, pod naslovom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“, organiziran je kao dio događaja u sklopu Konferencije. Zamišljen je kao prigoda za informirati se, uključiti u raspravu i razmijeniti ideje o politikama i aktivnostima EU, kako u našem susjedstvu, tako i na globalnoj razini. Sudionici su pozvani izložiti svoja razmišljanja, ideje, komentare, pitanja ili zabrinutosti o temi:

  • Europska unija u susjedstvu - Sudionici su pozvani razmijeniti poglede o pitanjima kao što su: Što vidite kao ključne izazove u regiji Zapadnog Balkana koji utječu na europski put tih država? Što su glavni unutarnji pokretači europskih integracija u zemljama jugoistočne Europe? Na koji način bi Europska unija mogla dodatno potaknuti reformske napore država Zapadnog Balkana kako bi snažnije napredovale na europskom putu? U kojim područjima bi EU trebala produbljivati suradnju sa Zapadnim Balkanom? Što bi članstvo država Zapadnog Balkana donijelo Europskoj uniji, a što samoj regiji Zapadnog Balkana? Jesu li građani država Zapadnog Balkana dobro upoznati sa zadanostima procesa europskih integracija? Postoji li raskorak u očekivanjima i perspektivama? Jesu li građani država Zapadnog Balkana svjesni konkretne koristi od članstva, ali i obveza koje proizlaze iz njega? Imaju li građani objektivne informacije i sliku o prednostima članstva ili je riječ o subjektivnim predodžbama? Na koji način Europska unija može povećati svoju vidljivost u regiji? Kriza u Ukrajini i utjecaj na zemlje Zapadnog Balkana – sigurnosno, politički i gospodarski.

Ishod ovog događaja bit će registriran na zajedničkoj Digitalnoj platformi Konferencije, kao doprinos hrvatskih građana široj raspravi o globalnoj ulozi Europe. Događaju će domaćin biti dr.sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uz sudjelovanje zamjenika ministrice vanjskih poslova Bosni i Hercegovine Josipa Brkića te doc. dr. Dražena Barbarića, profesora sa Sveučilišta u Mostaru i zastupnice u Europskom parlamentu gospođe Željane Zovko uz video obraćanje potpredsjednice Europske komisije gospođe Dubravke Šuica. Riječ je o hibridnom događaju s mogućnošću online sudjelovanja, uz poseban fokus na mlade.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Univerzitet u Beogradu bio je domaćin skupa “Think-and-Do Dialogue in Belgrade: Universities as Drivers of Sustainability”  koji je organizirala Circle...


Izaslanstvo Sveučilišta u Splitu boravilo je u radnoj posjeti Sveučilištu u Mostaru povodom zajedničkih projekata i šire akademske suradnje, ne sam...


Sedme godine zaredom Studij odnosa s javnošću i Studij novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru organizatori su Međunarodne znanstveno-stru...