Preko 350 sudionika iz cijeloga svijeta sudjelovalo na XI. kongresu nastavnika njemačkoga jezika

Preko 350 sudionika iz cijeloga svijeta sudjelovalo na XI. kongresu nastavnika njemačkoga jezika

Preko 350 sudionika iz cijeloga svijeta sudjelovalo na XI. kongresu nastavnika njemačkoga jezika

Preko 350 sudionika iz cijeloga svijeta sudjelovalo na XI. kongresu nastavnika njemačkoga jezika

23.10.2020 08:24:18

467

467

23.10.2020 08:24:18

Na ovogodišnjem XI. bosanskohercegovačkom kongresu nastavnika njemačkoga jezika, koji je prvi put održan u virtualnome okruženju, sudjelovalo je preko 350 sudionika iz 36 zemalja svijeta. Tema kongresa bila je Digitalno učenje.

Kongres je namijenjen nastavnicima i profesorima njemačkoga jezika na svim obrazovnim razinama, stručnim suradnicima, savjetnicima i mentorima za njemački jezik, ali i studentima diplomskoga studija koji su direktno uključeni kako u organizaciju tako i u sami program.

Sveučilište u Mostaru je 2020. godine trebalo biti domaćinom XI. bosanskohercegovačkoga kongresa nastavnika njemačkoga jezika koji se trebao održati pod motom Njemački povezuje – između tradicije i inovacije. No, zbog trenutačne zdravstvene situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa i njezinih posljedica na kretanje i okupljanje većega broja ljudi odlučeno je da se ovogodišnji kongres održi u virtualnome okruženju i s prilagođenim naslovom: Digitalno učenje.

Doc. dr. sc. Magdalena Ramljak, jedna od organizatorica, vjeruje i nada se da će dogodine situacija biti povoljnija što se tiče organizacije kongresa te navodi kako je, pored izmijenjenih okolnosti, ovo bio jedan od najvećih skupova u regiji na kojem su se stručnjaci iz područja podučavanja njemačkoga jezika i digitalizacije nastave u učenju dotakli trenutačno najaktualnije teme.

„Ovogodišnji uspjeh prvoga virtualnog kongresa s brojim predavanjima i radionicama s aktualnim naslovima i sadržajem i toliko primljenih pohvala nakon kongresa naša su energija za pripremanje sljedećega kongresa 2021., za koji se toplo nadamo da će se održati u hibridnome obliku na Sveučilištu u Mostaru. Za vrlo kratko vrijeme uspjeli smo ostvariti ovaj izazovan zadatak, organizirati cjelokupni kongres u virtualnome okruženju s nikada većim brojem sudionika. Bilo nam je zadovoljstvo zaprimati prijave iz Brazila, Japana, Indije, Rusije, Alžira i gotovo svih europskih zemalja. Tek danas vidimo da smo napravili nešto veliko“, objasnila je Ramljak.

Prof. dr. sc. Ivica Petrović, pročelnik Studija njemačkoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kazao je kako je ponosan na činjenicu da je kolegica Magdalena Ramljak sa Studija njemačkoga jezika i književnosti i ove godine uime Filozofskoga fakulteta bila jedan od organizatora ovoga događaja. „Ponosan sam i na činjenicu da naši studenti već nekoliko godina zaredom aktivno sudjeluju i u organizaciji i u programu kongresa. Ovogodišnje pozitivno iskustvo već nam je dalo neke smjernice za pripremu za XII. kongresa na našem Sveučilištu. Već imamo u planu neke aktivnosti i ideje koje ćemo pokušati ostvariti“, kazao je pročelnik Petrović.

Plenarno predavanje održao je prof. dr. Thomas Strasser, profesor sa Sveučilišta iz Beča i vodeći stručnjak iz područja didaktike stranoga jezika i digitalizacije učenja i podučavanja.

Prisutnima su tijekom cjelodnevnoga programa, kroz 14 predavanja, radionica te prezentacija, ponuđene brojne ideje o aktualnostima na poljima podučavanja i učenja u digitalnome okruženju. Predstavljeni su i načini organizacije online nastave, mogućnosti kreiranja interaktivne zadaće, brojni alati i aplikacije preko kojih se može lakše i učinkovitije organizirati nastava njemačkoga jezika. Isto tako, sudionici su upoznati s mogućnošću provedbe digitalnih ispita iz njemačkoga jezika te su im predstavljene brojne kreativne mogućnosti oblikovanja online nastave i e-kolegija.

Prisutne su pozdravili: Margret Uebber, veleposlanica Republike Njemačke u BiH; Ulrike Hartmann, veleposlanica Republike Austrije u BiH; Dubravka Vukadin, predsjednica Udruženja nastavnika njemačkoga jezika BiH; Alexandra Mittler, direktorica jezičnoga odjela Goethe-Instituta; Maida Bećarević, voditeljica Austrijskoga instituta; Sven Petke, direktor Zaklade Konrad-Adenauer te Michalea Hueber, direktorica izdavačke kuće Hueber Verlag.

Partneri kogresa su Međunarodno udruženje nastavnika njemačkoga jezika (IDV), Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, Austrijski institut (ÖI), Veleposlanstvo SR Njemačke, Veleposlanstvo Republike Austrije, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Njemačka akademska služba za razmjenu studenata i mladih znanstvenika (DAAD), Konrad-Adenauer-Stiftung, Izdavačka kuća Buybook, Izdavačka kuća Hueber, Deutsche Welle (DW), Austrijska jezička diploma (ÖSD), Austrijsko predstavništvo za međunarodnu razmjenu (OeAD) i Središnji ured za školstvo u inozemstvu (ZfA).

Loading...


Sveučilište Malmo novi je međunarodni partner Sveučilišta u Mostaru te je potpisanim sporazumom o suradnji Sveučilište u Mostaru dobilo prvog međun...


Sva dosadašnja izdanja koja je pripremio Ured za odnose s javnošću SUM kao i teme koje se nalaze u novom izdanju sveučilišnog newslettera za mjesec svibanj možete pogledati

Senat Sveučilišta u Mostaru usvojio je na današnjoj sjednici, između ostaloga, Pravilnik o dualnom obrazovanju koji će donijeti potrebne promjene u pristu...