Promovirane publikacije neumskog konferencijskog ciklusa

Promovirane publikacije neumskog konferencijskog ciklusa

Promovirane publikacije neumskog konferencijskog ciklusa

Promovirane publikacije neumskog konferencijskog ciklusa

08.10.2021 16:20:22

624

624

08.10.2021 16:20:22

Sveučilište u Mostaru promoviralo je zbornike radova i publikacije neumskog ciklusa međunarodnih znanstveno-stručnih konferencija s posebnim naglaskom na posljednji konferencijski prikaz izlaganja naslova „Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini“.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, uz pozdrave nazočnima, najavio je održavanje iduće međunarodne konferencije u Neumu 16. i 17. ožujka 2022. na temu „Razvezivanje čvora – BiH na putu prema članstvu u EU i NATO“. 

Kroz izlaganja brojnih stručnjaka i akademika iz različitih dijelova svijeta na konferencijama u Neumu razmotrene su ključne političke vrijednosti nužne u višenacionalnom društveno-političkom ambijentu kako bi se ostvarila prijeko potrebna stabilizacija bh. društva. „Nijedan od tri naroda ne može biti glavni ili vodeći narod u zemlji, nijedan ne može odlučivati sam i nijedan ne može biti manjina“, smatra prof. dr. Ugo Vlaisavljević, profesor Univerziteta u Sarajevu, dodajući kako postoji jedno glavno pitanje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, a važno je da se postavlja na Sveučilištu i unutar akademske zajednice - zašto se Hrvate dovodi u status nacionalne manjine te kako je ovaj zbornik važan jer govori o prednostima federalizma, ali i njegovim manama i nedostatcima, kao i rizicima.

Na promociji zbornika sudjelovao je Sumantra Bose, indijski političar, znanstvenik i profesor međunarodne politike na Londonskoj školi ekonomije koji je kazao kako federalizam ima loše ime i lošu reputaciju u ovoj regiji. „Međutim, ne postoji druga alternativa višenacionalnom federalizmu. Društvo se može kretati naprijed samo pomoću gerenacije novih znanja. Zbornik je primjer tomu, jako je potreban i dolazi u pravom trenutku“, naglasio je Bose navodeći kako je zbornik plod rada akademika i znanstvenika iz cijeloga svijeta.

Doc. dr. Dražan Barbarić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru navodi kako zbornik pokazuje da ne smijemo sužavati javni prostor i zadržati status quo te da je političku snagu potrebno usmjeriti na euroatlanski put.  „Svjedoci smo različitih gledišta na europski put. Čujemo različita shvaćanja i tumačenja istoga pojma. Europske vrijednosti su preduvjet za demokratsku konsolidaciju, ali se u Bosni i Hercegovini, zbog zanemarivanja, čine nemoćnima. Nije li činjenica da se i Europska unija temelji na različitostima? Zašto se različitosti teško prihvaćaju u BiH? Zašto takav stav ovdje shvaćamo šovinistički i fašistički?“, istaknuo je Barbarić.

U promociju se online uključila i Allison McCulloch, profesorica sa Sveučilišta Brandon iz Kanade koja je kazala kako postoji više od jednog načina u izgradnji višenacionalnog društva.  „Potrebno je usvojiti paradokse i različitosti u okviru europskog koncepta. Važno je u obzir uzeti pitanje trajanja i funkcionalnosti u praksi. To su pitanja o kojima trebamo razmišljati jer nema ispravnog odgovora, jednog rješenja ili čarobnog obrasca“, kazala je McCulloch te dodala kako svi konstitutivni narodi u BiH trebaju sjesti za stol i pronaći zajednički odgovor. „Znamo da su ti procesi teški, ali nisu nemogući“, zaključila je McCulloch.

Loading...


Izložba renomiranog hrvatskog umjetnika Vatroslava Kuliša pod nazivom „VATRA – Kritička retrospektiva, 1991. – 2021.“ svečano je otvorena...


Klauzure povodom aktivnosti u mandatu novog saziva Senata odvijale su se kroz cijeli tjedan na Sveučilištu u Mostaru, a zaključene su klauzurom na kojoj su razma...


Sveučilište u Mostaru organizira retrospektivnu izložbu renomiranog hrvatskog umjetnika Vatroslava Kuliša pod nazivom „VATRA – Kritička retros...