Rektorski forum: Poticanje suradnje u visokom obrazovanju

Rektorski forum: Poticanje suradnje u visokom obrazovanju

08.09.2023 16:33:13

846

846

08.09.2023 16:33:13

Sveučilište u Rijeci bilo je domaćin 7. Rektorskog foruma zemalja Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana posvećen trenutnim izazovima s kojima se Jugoistočna Europa suočava, a okupio je više od 70 predstavnika sveučilišta iz regije, uključujući rektore, prorektore i izaslanike sveučilišta. Uime Sveučilišta u Mostaru je na Forumu nazočila prorektorica za međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Sanja Bijakšić. 

Rektorski forum ima za cilj promicanje europskih politika u znanosti i visokom obrazovanju, razmjenu dobrih praksi te jačanje glasa akademskih institucija u jugoistočnom dijelu Europe. Tijekom događanja su predstavljeni europski sveučilišni savezi koji djeluju u regiji, a sudionici su raspravljali o njihovoj ulozi u razvoju visokog obrazovanja. Prof. dr. Sanja Bijakšić, prorektorica Sveučilišta u Mostaru, predstavila je savez EUPeace u okviru kojeg Sveučilište u Mostaru sudjeluje, a koji ima za cilj promociju mira, pravde i inkluzivnog društva.

Predstavnici sveučilišta članova Foruma su usvojili i Deklaraciju, kojom se obvezuju na zajednički rad u cilju unaprjeđenja i jačanja regionalnog i međunarodnog povezivanja te podršku zajedničkim inicijativama i projektima. Također će podići standarde kvalitete istraživanja i visokog obrazovanja, ali i poboljšati akademsku mobilnost unutar mreže institucija. Tijekom dvodnevnog foruma, izabrana je i nova predsjednica Rektorskog foruma Jugoistočne Europe prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Na WURI (The World University Rankings for Innovation) svjetskoj rang-ljestvici inovativnih sveučilišta u kategoriji Industrijske primjene, koja obuhvać...


Svjetska rang-ljestvica inovativnih sveučilišta, WURI (The World University Rankings for Innovation), objavila je svoju