Senat SUM-a uručio Povelju i Plaketu veleposlaniku Narodne Republike Kine u BiH za izniman doprinos razvoju i promociji SUM-a

Senat SUM-a uručio Povelju i Plaketu veleposlaniku Narodne Republike Kine u BiH za izniman doprinos razvoju i promociji SUM-a

21.09.2022 17:47:12

982

982

21.09.2022 17:47:12

Odlukom Senata Sveučilišta u Mostaru na svečanosti u Sveučilišnoj galeriji uručene su Povelja Veleposlanstvu Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini i Plaketa za izniman doprinos razvoju i promociji SUM-a veleposlaniku Ji Pingu.

„Ovo je moj treći posjet SUM-u. Svaki put kada sam ovdje, osjećam se kao kod kuće. Bogata kulturna baština i prijateljski entuzijazam nastavnika i studenata ovoga Sveučilišta bude u meni mnoštvo predivnih osjećaja“, kazao je veleposlanik. Dodao je kako SUM podržava nastavne koncepte u kojima su studenti uvijek na prvome mjestu.

„U Kini dijelimo istu obrazovnu misao koja je temelj naše suradnje. Kako je Mostar poznat po svome mostu, tako je Sveučilište u Mostaru postalo značajan most spajanja naših dviju zemalja. Nadam se da će ova suradnja pridonijeti još jačemu povezivanju“, istaknuo je Ji Ping.

Rektor SUM-a Zoran Tomić rekao je kako Sveučilište u Mostaru na ovaj način želi zahvaliti veleposlaniku za izniman doprinos i utjecaj koji je uložen kako bi Sveučilište bilo povezano sa srodnim sveučilištima, institutima, centrima istraživačkih mreža i poslovnim subjektima u Narodnoj Republici Kini.

„Svjedoci smo činjenice da ste više puta bili u radnim posjetima SUM-u i da ste se jako angažirali povezujući naše dvije prijateljske zemlje i akademske institucije“, poručio je rektor. Posebno je zahvalio za povezivanje i otvorenu mogućnost suradnje s Konfucijevim institutom kao i za financiranje lektora na kineskome jeziku koji već godinama djeluje na Filozofskome fakultetu.

„Vjerujemo da znanost i obrazovanje mogu biti u funkciji razvoja našega društva, ali i cijeloga svijeta. Mogu nas povezati, zbližiti i dati nove mogućnosti. Vašim primjerom i pruženom rukom suradnje, kao predstavnik najmoćnijega gospodarstva na svijetu, pokazali ste nam put suradnje kao najbolji način da mijenjamo svijet zajedno i stvaramo nove perspektive razvoja“, ustvrdio je rektor.

Na kraju je naglasio kako je cilj današnjega susreta poslati poruku zajedništva u promjenama koje će svakomu čovjeku donijeti mir, sigurnost, blagostanje i osobnu sreću.

„Nema boljega mjesta za takve želje i takve poruke od akademskih institucija i akademskoga prostora. Zato smo danas, mi ovdje na SUM-u, kroz Vas, gospodine veleposlaniče, povezani sa svim našim akademskim partnerima u Narodnoj Republici Kini u želji da zajedno podučavamo ljude“, zaključio je rektor Tomić. Na početku današnje svečanosti Željko Knezović, student Filozofskoga Fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji pohađa izborni kolegij Osnove kineskoga jezika, na kineskome jeziku pozdravio je sve nazočne.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Svečanom sjednicom Senata, Sveučilište u Mostaru obilježilo je 46. obljetnicu postojanja i djelovanja. Da je ovaj dan važan i poseban za Sveučilište u Mos...


- Biti počasnim doktorom Sveučilišta u Mostaru velika je čast i privilegija. Čast, jer Vaš osobni rad u području znanosti i širenju znanstvenih kru...


Svečana promocija 27 doktora znanosti održana je u Sveučilišnoj galeriji u Kampusu Rodoč. Ovaj događaj predstavlja važan trenutak u životima novih doktora znanos...