Sjednica Senata SUM: Usvojen novi pravilnik o studiranju

Sjednica Senata SUM: Usvojen novi pravilnik o studiranju

09.05.2024 13:41:37

1052

1052

09.05.2024 13:41:37

Na redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru, koja se po prvi puta održala u prostorijama Studentskoga centra Sveučilišta u Mostaru, donesene su važne odluke koje će imati značajan utjecaj na akademsku zajednicu. Na početku sjednice sve prisutne članove Senata pozdravila je ravnateljica Studentskoga centra Anita Glibić. U svome uvodnom govoru ravnateljica Glibić detaljno je opisala trenutačne aktivnosti i buduće planove Studentskoga centra. Poseban naglasak stavila je na nekoliko ključnih projekata koji su u tijeku, ističući kako oni pridonose poboljšanju usluga koje Centar pruža studentima. Također je iznijela nekoliko inicijativa koje su usmjerene na unapređenje infrastrukture i kvalitete studentskog života, kao i na razvoj novih programa koji će dodatno obogatiti studentsko iskustvo.

Posebno važan dio sjednice Senata bilo je usvajanje novoga Pravilnika o studiranju za prvi i drugi ciklus studija te integrirani studij kojim se detaljno uređuju pravila studiranja za studente na prvome ciklusu studija (preddiplomskim sveučilišnim i stručnim studijima), na drugome ciklusu studija (diplomskim sveučilišnim studijima) te integriranome studiju prvoga i drugoga ciklusa (integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima) koji se ustrojavaju i izvode na Sveučilištu u Mostaru. Ova odluka predstavlja važan korak u prilagodbi studijskih programa suvremenim obrazovnim standardima i potrebama studenata.

Senat je također proveo izbore i reizbore u znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja, pri čemu su izabrana četiri nova izvanredna profesora, četiri docenta i sedam viših asistenata. Također, usvojene su važne proceduralne odluke poput imenovanja povjerenstva za ocjenu i obranu teme doktorskih radova te usvajanja izvješća istoga povjerenstva.

Dodatno, donesena je odluka o imenovanju Povjerenstva i recenzenata za izradu nastavnoga plana i programa novoga studijskog programa poslijediplomskoga doktorskog studija Pedagogije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Ovaj novi studijski program omogućit će daljnji razvoj pedagoških znanosti i obrazovanja u regiji.

U konačnici, Senat je dao suglasnost da Sveučilište, putem svojega nakladnika PRESSUM-a, bude nakladnik dviju knjiga iz različitih znanstvenih područja, potičući time širenje znanstvenih i stručnih publikacija. Ove odluke reflektiraju kontinuiranu posvećenost Sveučilišta u Mostaru unaprjeđenju svoje akademske i znanstvene infrastrukture, potvrđujući njegovu ulogu kao ključna čimbenika u obrazovanju i znanosti na regionalnoj razini.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Visoka delegacija iz Narodne Republike Kine, predvođena Guo Chengyan, zamjenicom direktora Nishan Svjetskoga centra za konfucijanske studije, glavnom tajnicom Kineske k...


New Ways of Thinking About Internationalization Through Innovations in Technology naziv je 4. međunarodnog Erasmus+ Staff Week-a koji će se ove godine održati ...


Javna rasprava o nastavnome planu i programu diplomskoga sveučilišnog studija na daljinu Primjena umjetne inteligencije okupila je brojne zainteresirane...