Studentice informacijskih znanosti u pobjedničkom timu programa UniCredit Excellence Hub

Studentice informacijskih znanosti u pobjedničkom timu programa UniCredit Excellence Hub

Studentice informacijskih znanosti u pobjedničkom timu programa UniCredit Excellence Hub

Studentice informacijskih znanosti u pobjedničkom timu programa UniCredit Excellence Hub

28.05.2019 11:15:24

530

530

28.05.2019 11:15:24

Studentice diplomskog Studija informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ana Maglica i Antonela Marić u pobjedničkom su timu programa UniCredit Excellence Hub. Program je održan u Mostaru u prostorijama tehnološkog parka Intera na temu Data science i prediktivna analitika.

„Za natječaj smo saznali preko studentskog portala treci.ba, a detaljnije o samom programu na prezentaciji koja je održana na Filozofskom fakultetu što nas je zainteresiralo za prijavu“, kazala je Maglica.

Kroz četvrerodnevne edukacije upoznale su se s teorijskim dijelom Data science i naučili kako najbolje iskoristiti podatke te kako pomoću CRISP metodologije upravljati s njima. Radile su u programu KNIME koji služi za Prediktivnu analitiku (prognoza budućih ishoda na osnovu podataka i statističkih tehnika).

„Svoje znanje smo proširili i na Tableau softver u kojem smo rješavali razne slučajeve te pomoću grafikona dolazili do zaključaka. Ovo nam je veliko iskustvo“, objasnila je Marić.

Imali su zadatak da na osnovu 375 000 podataka iz UniCredit banke koje su dobili, sami osmisle kako i na koji način najbolje upotrijebiti podatke. Pobijedio je tim UNION u kojem su sudjelovale studentice Maglica i Marić i još dvoje kolega studenata FIT-a sa Univerziteta Džemala Bijedića iz Mostara.

„Naravno morali smo iz podataka izvući neku dobrobit za daljnje poslovanje banke. Za ovaj uspjeh pomogla su nam predavanja edukatora, ali i stečeno znanje s našeg studija na kojem smo se kroz razne kolegije susretale s obradom podataka“, naglasila je Maglica.

Marić je istaknula kako ih je tema zainteresirala zbog toga što je vezana sa Studijem informacijskih znanosti kroz više kolegija.

„Htjele smo i dodatno naučiti o samoj temi. Ovo je svakako jedno odlično iskustvo u kojem smo puno toga naučile, stekle nove prijatelje, razmijenile svoja iskustva s drugima i zabavile se u timskom radu“, istaknula je Marić.

Svi polaznici su dobili certifikate o pohađanju ovog programa na temu Data science i prediktivna analitika, a oni najbolji koji su se istaknuli dobit će mogućnost stipendije i radnog mjesta u UniCredit banci.

„Ogromna prednost je ta što je, po riječima predavača, samo 10% obrazovanog kadra sposobno za rad u ovom području te se tako nama pružaju velike mogućnosti brzog zapošljenja nakon završetka fakulteta“, rekla je Maglica te dodala kako je ovo i poticaj za dalje. „Budući da smo bile u pobjedničkom timu samim time smo ostvarile i dodatne mogućnosti za daljnje usavršavanje i napredovanje“, kazala je Maglica.

Studentice Maglica i Marić preporučuju svim studentima da se prijave na sve ovakve prilike te da sebe ne ograničavaju po pitanju znanja, jer sve se može kad se hoće.

Polaznici programa su bili studenti s različitih fakulteta IT usmjerenja diljem BiH. Edukaciju su održali Hrvoje Gabelica i Lada Banić koji dolaze iz Poslovne inteligencije iz Zagreba.

Loading...


Epidemiološka pravila koja su bila na snazi u vrijeme pandemije, ostala su na snazi kada je u pitanju boravak u zatvorenom prostoru, a odnosi se na nošenj...


Uprava Sveučilišta u Mostaru, uprave i djelatnici fakulteta očistili su kampus od smeća te uklonili posljedice vandalizma koje su posljednjih mjeseci napravljene...


"Sačuvajmo našu malu oazu" slogan je i naziv akcije, kampanje za podizanje svijesti o važnosti očuvanja čistoće kampusa te pripadajuće imovine.