SUM kao organizator i sudionik konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH""

SUM kao organizator i sudionik konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH""

SUM kao organizator i sudionik konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH""

SUM kao organizator i sudionik konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH""

24.03.2021 15:10:16

246

246

24.03.2021 15:10:16

Sveučilište u Mostaru četvrti put bilo je organizator konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju dejtonsku Bosnu i Hercegovinu. Kao i kod prethodnih konferencija, nastavnici Sveučilišta u Mostaru dali su svoj doprinos na samoj konferenciji.

Na samom otvaranju konferencije, kao uvodničari obratili su se rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić te zamjenik predsjedatelja Doma naroda BiH, prof. dr. Dragan Čović. Rektor Tomić pozdravnim govorom otvorio je konferenciju te istaknuo kako Sveučilište u Mostaru kroz konferencije nastoji uspostaviti mehanizme razmjene ideja, različitih pogleda na probleme, ali i modele njihova rješavanja. 

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Bosne i Hercegovine, inače i profesor na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Dragan Čović pozdravio je sve koji su dali doprinos za održavanje konferencije te je istaknuo kako euroatlantski  put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

U okviru konferencije održana su tri panela pod nazivima „Europske političke vrijednosti kao pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih društva“, „Federalizam kao sredstvo izgradnje višenacionalnog demokratskog društva“ te panel „Kako prevladati postkonfliktnost bh. društva integracijom u EU i NATO?".

U ulozi moderatora prvog panela naziva „Europske političke vrijednosti kao pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih društva“ sudjelovao je profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, doc. dr. sc. Dražen Barbarić, a u sklopu prvog panela govorili su predavači Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Ugo Vlaisavljević koji je govorio na temu "Mitovi i zablude o postkomunističkoj i poslijeratnoj Bosni i Hercegovini" te docent Dejan Vanjek.

Drugi panel pod nazivom "Federalizam kao sredstvo izgradnje višenacionalnog demokratskog društva" moderirala je profesorica Filozofskog fakulteta, dr. sc. Sanja Vlaisavljević, a govorili su prof. Min Reuchamps, prof. dr. Sumantra Bose, prof. John Kincaid, prof. Eva Maria Belser, prof. Nico Steytler, prof. Alain Gagnon, prof. Allison Mcculloch i prof. dr. Gordon N. Bardos.

"Kako prevladati postkonfliktnost bh. društva integracijom u EU i NATO?" naziv je trećeg panela na kojem je moderator bio Josip Brkić, a govorili su Gordan Grlić Radman, Miroslav Lajčak, Peter Sztaray, Eric Nelson, prof. Erhan Turbedar, Oliver Varhelyi i Mircea Geoana kao uvodničari.

Akademska zajednica konferencijama zauzima prostor koji joj u svakom demokratskom društvu prirodno pripada, da bude predvodnik iskrenoga dijaloga, generator istinske tolerancije te poticatelj otvorenih i kritičkih rasprava.

Loading...


Rektorska konferencija/zbor Bosne i Hercegovine koja okuplja rektore osam javnih univerziteta/sveučilište zbog iznimne osjetljivosti, značaja, ali i izloženosti poziva nadležna entitetska i ...


Ukida se plaćanje prijavnica kao i ispis prijepisa ocjena na svim ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Mostaru odlučeno je na današnjoj sjednici Senata, a na inicijativu Studentskoga ...


Serafin Hrkać rođen je 18. kolovoza 1942. u Izbičnu (općina Široki Brijeg). Osnovnu školu od prvoga do četvrtoga razreda pohađao je u Izbičnu i Crnču, a ondašnju je nižu gimnaz...