SUM obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom: "Želimo da naši studenti budu uključeni u sve procese"

SUM obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom: "Želimo da naši studenti budu uključeni u sve procese"

03.12.2021 17:40:22

347

347

03.12.2021 17:40:22

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava na današnji dan širom svijeta.

Tekst: Filip Kožul / Foto: Valerija Bago

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić u svom je govoru kazao je kako je mostarsko sveučilište uvijek imalo empatiju i bilo osjetljivo na sve izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću.

- Osobe s invaliditetom trebaju našu podršku i uvijek će je imati sa Sveučilišta u Mostaru. Želimo da naši studenti budu uključeni u sve procese i mi nikada ne pravimo razliku već stojimo na raspolaganju. Budite glasni i uporni kako biste nas pokrenuli, a da time mi pokrenemo nove sustave kako bi nam svima život bio ljepši i zadovoljni – kazao je Tomić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić poručio je kako je o ovoj važnoj temi potrebno još više govoriti u javnosti.

- Jako je važno da se o ovoj temi javno govori i zahvaljujem Sveučilištu što je omogućilo da se o temi osoba s invaliditetom razgovara na ovoj razini. Nadam se da ćemo svi mi koji se bavimo problemima osoba s invaliditetom osvijestiti druge i dati jednu novu energiju u rješavanju njihovih problema - kazao je mostarski gradonačelnik.

Osvrnu se i na prilagođenosti gradske infrastrukture osobama s invaliditetom, istaknuvši kako ona nije na zadovoljavajućoj razini.

Poručio je kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da se stanje popravi.

Marijan Tustonja iz Ureda za osobe s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru istaknuo je kako studenti s invaliditetom u tom uredu mogu dobiti sve potrebne informacije i pomoć koja im je potrebna prilikom studiranja.

- Ured za studente s invaliditetom funkcionira kao podrška studentima s invaliditetom u zastupanju njih u određenim situacijama kada sami nemaju konkretna rješenja. Do sada u Uredu u ovoj akademskoj godini imamo registriranih 29 studenata s invaliditetom što je dosta velika brojka, ali moramo staviti naglasak na one studente koji se još uvijek plaše prijaviti u naš ured - kazao je Tustonja.

Dodao je kako se treba fokusirati na zakonske propise i regulative koji se tiču ove problematike, a zatim zakonska rješenja spuštati s viših prema nižim razinama vlasti.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.
Loading...


Prve serije sveučilišnih iskaznica dostavljene su na referade ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru. Članovi SUMIT-a ovaj tjedan su uručili iskaznice...


Sveučilište Izmir Kâtip Çelebi, javno sveučilište u Izmiru u Turskoj koje u svome sastavu ima trinaest fakulteta, tri instituta i broji vi&sc...


Predstavnici Sveučilišta u Mostaru održali su sastanak s predstavnicima Agencije za komercijalnu djelatnost u svezi s dosadašnjom uspješnom suradnj...