SUM otvorio prvi Smart Campus u BiH

SUM otvorio prvi Smart Campus u BiH

SUM otvorio prvi Smart Campus u BiH

SUM otvorio prvi Smart Campus u BiH

08.12.2020 15:03:08

4213

4213

08.12.2020 15:03:08

Prvi sveučilišni „Smart Campus“ u Bosni i Hercegovini postavljen je na Sveučilištu u Mostaru u suradnji s tvrtkama Ericsson Nikola Tesla, HT Eronet i SUMIT-om, a djeluje na najnovijoj NB IoT komunikacijskoj mreži.

"Naše Sveučilište ima najmoderniju tehnologiju i senzore koji rade preko 4G mreže. Sustav može brojati osobe, životinje, slobodna parking mjesta ali i pratiti ponašanje osoba u kampusu. Posebno smo ponosni što smo implementirali prvi Smart Campus u Bosni i Hercegovini", kazao je doc. dr. Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.

Prema riječima Gorana Kraljevića, predstavnika tvrke HT Eronet, na sveučilišnom kampusu raspoređeno je oko 70 senzora, od kojih je glavnina vezana za parking lokacije. "Veselimo se nastavku suradnje na ovom projektu kojeg ćemo još nadograđivati, ali i na drugima koji su tek u planu", dodao je Kraljević. 

Na području kampusa postavljena je i nova suvremena meteorološka postaja, kao i kamere za video nadzor koje će poslužiti za  testiranje i provedbu raznih demo projekata iz područja računarstva. Neki od tih projekata su automatsko prepoznavanje registracijskih oznaka, detekcija vozila i detekcija osoba. Svime ovim će upravljati središnji sustav za nadzor. Otvorena je i mobilna aplikacija za javnost, koja je dotupna na: smart.sum.ba  

Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je tehnološki napredak Bosne i Hercegovine koji donosi dobrobit cijeloj društvenoj zajednici.

"Drago mi je da je Ericsson Nikola Tesla imala čast u njemu sudjelovati i vjerujem da je ovo samo prvi u nizu vrijednih projekata za podizanje konkurentnosti obrazovanja i gospodarstva u Bosni i Hercegovini koje ćemo nastaviti razvijati u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i našim partnerom HT Eronetom", kazala je Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić zahvalio je Vladi Hercegovačko-neretvanske županije koja je dala doprinos implementaciji ovoga projekta, kao i ostalim sudionicima koji su uložili svoja znanja i iskustva kako bi doprinijeli razvoju IT sektora.

"Na početku smo bili svjesni da financijski ne možemo konkurirati velikim, svjetskim Sveučilištima, ali možemo biti vidljivi ako uložimo u razvoj IT sektora na našem Sveučilištu. Tu igračku smo dali u prave ruke", zaključio je rektor.

U nadgradnju ovog sustava bit će uključeni i studenti, uz vodstvo mentora iz IT Centra Sveučilišta u Mostaru i iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Studentima je omogućeno programsko sučelje (API), preko kojeg će moći izraditi i testirati svoja vlastita rješenja. Tako će moći razvijati i testirati svoja rješenja, te samim time učiti koristiti najnovije tehnologije i biti konkurentiniji na tržištu rada. Ovaj projekt predstavljen je u okviru Dana Sveučilišta, koja je organizirana povodom 43. obljetnice Sveučilišta u Mostaru.

Loading...


Rektorska konferencija/zbor Bosne i Hercegovine koja okuplja rektore osam javnih univerziteta/sveučilište zbog iznimne osjetljivosti, značaja, ali i izloženosti poziva nadležna entitetska i ...


Ukida se plaćanje prijavnica kao i ispis prijepisa ocjena na svim ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Mostaru odlučeno je na današnjoj sjednici Senata, a na inicijativu Studentskoga ...


Serafin Hrkać rođen je 18. kolovoza 1942. u Izbičnu (općina Široki Brijeg). Osnovnu školu od prvoga do četvrtoga razreda pohađao je u Izbičnu i Crnču, a ondašnju je nižu gimnaz...