SUM proglašen sveučilištem za 2022., a rektor Tomić rektorom godine

SUM proglašen sveučilištem za 2022., a rektor Tomić rektorom godine

06.03.2023 08:48:00

14260

14260

06.03.2023 08:48:00

Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC) proglasio je Sveučilište u Mostaru „Sveučilištem godine 2022.“, a rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića rektorom godine.

"Zbog vašeg inovativnog pristupa u upravljanju obrazovnim procesom, uvođenja suvremenih obrazovnih tehnologija, unapređenja istraživačke djelatnosti, održavanje razina kvalitete obrazovnog procesa kao i tehnološke opremljenosti Sveučilišta i kampusa te razvijanja znanstvenog, kreativnog i sportskog potencijala studenata, stvaranja brenda i korporativne kulture dodjeljuje vam se titula 'Rektor godine 2022.'", stoji u obrazloženju nagrade rektoru Tomiću. Međunarodni stručnjaci i ocjenjivački odbor IARC-a analizirali su nastavu, istraživanje, znanstvena dostignuća, podršku studentima, međunarodnu suradnju te su zbog impresivnih dostignuća koje je Sveučilište u Mostaru postiglo tijekom posljednjih godina prepoznali ga kao Sveučilište godine 2022. u kategoriji „Podrška studentima“.

Titula Sveučilište godine dodjeljuje se sveučilištima i visokoobrazovnim institucijama koja su tijekom godine pokazala iznimne rezultate. Ovogodišnji natječaj za 2022. posebno vrednuje rezultate koji su ostvareni kroz krizni menadžment kao odgovor na pandemiju COVID-19 koja je predstavljala izazov za cijeli svijet, a time i za rad sveučilišta i visokoobrazovnih institucija u svijetu, ali i rezultate u svim drugim kategorijama koje obuhvaćaju nastavni proces, znanost, podršku studentima, međunarodnu suradnju i akademske rezultate. U sklopu natječaja postoji devet kategorija kroz koje se vrši evaluacija Sveučilišta, a odnose se na upravljanje i vodstvo, akademska reputacija, inovativno istraživanje, izniman nastavni proces i istraživanje, podrška studentima, sveučilišni kampus, međunarodno partnerstvo, doprinos zajednici i održivi razvoj. Nakon odabira glavne kategorije u kojoj je Sveučilište nominirano slijedi evaluacija gdje u prvom krugu evaluacije Znanstveno-stručno povjerenstvo IARC-a razmatra sve nominacije te se na temelju konačne evaluacije odbijaju ili prolaze u sljedeći krug. U drugom krugu nominacije koje su ušle i prošle prvi krug ocjenjuje posebno sastavljeno svjetsko povjerenstvo znanstvenika i stručnjaka iz svijeta visokog obrazovanja. Procjenjuje se učinak institucije u četiri područja: podučavanje, istraživanje, prijenos znanja i međunarodna perspektiva.

Na temelju rezultata prethodna dva kruga, u trećem krugu Povjerenstvo ocjenjuje odabrane institucije koje su ušle u uži izbor. Sveučilištu  u Mostaru je dodijeljena titula „Sveučilište godine“ 2022 u kategoriji „Podrška studentima za izuzetan uspjeh u području obrazovanja i znanosti“. Kategorija obuhvaća poticanje globalnih i međunarodnih studija i razmjena, iskustveno učenje, interdisciplinarnost, stipendije, kreativnost i poticanje poduzetničkih nastojanja, usklađivanje stručnih studija s intenzivnim slobodnim umjetničkim obrazovanjem, poticanje bogato raznolike i inkluzivne zajednice učenja i mogućnosti, promicanje kulture inovacija i otkrića, podupiranje suradnje nastavnika, osoblja i studenata u kreativnim aktivnostima i istraživanju koje uključuje nove prilike i ispunjava društvene potrebe, pružanje financijske pomoći studentima, stipendija, inkluzija studenata s invaliditetom, smanjenje nejednakosti, osiguravanje zdravlja i sigurnosti, organiziranje širokog spektra studentskih aktivnosti, promicanje povijesti i tradicije Sveučilišta i očuvanje Sveučilišta kao mjesta otvorenog pristupa, angažmana, inovacija i opipljivog utjecaja te razvoj kampusa i tehnološka opremljenost. Dosadašnji dobitnici priznanja za najbolje sveučilište godine dolaze iz Češke Republike, Kine, Australije, Filipina, Turske, Brazila, Kazahstana.

Uz titulu „Sveučilište godine“, IARC dodjeljuje i titulu „Rektor godine“ gdje se evaluira menadžment, odnosno vodstvo Sveučilišta, nove inicijative i iskoraci koji su napravljeni pod vodstvom Rektora, njegov doprinos rastu i napretku Sveučilišta u ključnim kategorijama kao i njegova znanstvena, stručna djelatnost i javni utjecaj.

Međunarodni istraživački centar za postignuća (IARC) sa sjedištem u Montrealu, Quebec, Kanada međunarodna je organizacija čiji je cilj osnaživanje talentiranih znanstvenika, stručnjaka u obrazovanju, industriji, poslovanju i tehnologiji u ostvarivanju vlastitih potencijala i novih mogućnosti. IARC ima mrežu međunarodnih programa i partnerstva koja pružaju veze, resurse, prilike i poticajno okruženje sposobnim znanstvenicima, istraživačima, inženjerima, tehnolozima, poslovnim ljudima i poduzetnicima. Ime Sveučilišta u Mostaru i rektora Tomića objavljeno je na službenim web stranicama International Achievements Research Center kao i na društvenim mrežama.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Luka Modrić, legendarni hrvatski nogometaš i kapetan hrvatske reprezentacije, prvi Hrvat koji je osvojio Zlatnu loptu, posjetio je Sveučilište u Mostaru. ...


Broj prijava za upise u akademsku godinu 2024./2025. na Sveučilištu u Mostaru porastao je za više od 10 % u odnosu na prošlu akademsku godinu te dr...