SUM: Uspostavljanje partnerstava na NAFSA-inoj konferenciji u SAD-u

SUM: Uspostavljanje partnerstava na NAFSA-inoj konferenciji u SAD-u

07.06.2024 12:13:33

476

476

07.06.2024 12:13:33

Sveučilište u Mostaru sudjelovalo je na svjetskome sajmu obrazovanja i godišnjoj konferenciji NAFSA-e, najveće svjetske udruge posvećene međunarodnom obrazovanju i razmjeni, koja je održana u New Orleansu, Louisiana. Sajam je okupio više od tisuću međunarodnih edukatora i predstavnika obrazovnih institucija iz 105 zemalja. Uime Sveučilišta u Mostaru na sajmu je sudjelovala prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, a vrijedi istaknuti kako je Sveučilište u Mostaru bilo jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine.

NAFSA je bila izvrsna prilika za uspostavljanje i nadogradnju institucionalnih partnerstava. Sveučilište u Mostaru dogovorilo je sporazume o suradnji s predstavnicima Università Cattolica del Sacro Cuore iz Milana iz Italije; National University of Arts of Bucharest iz Rumunjske; The Federal University of Paraná i Universidade Federal de Itajubá iz Brazila, koje se smatra prvim tehnološkim sveučilištem u Brazilu te ima tri kampusa u São Paulu, Rio de Janeiru i Belo Horizonteu. Također su dogovoreni sporazumi o suradnji s National University of La Matanza iz Buenos Airesa, Argentina, te University of Lleida iz Španjolske, koje je osnovano 1300. godine.

Prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sanja Bijakšić također je održala i radne sastanke na temu moguće suradnje s nekolicinom sveučilišta iz Španjolske, Češke, SAD-a, Njemačke, Italije, Francuske i Portugala. Daljnje razgovore i korake u uspostavljanju suradnje preuzet će Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru. Internacionalizacija je od ključne važnosti za razvoj akademske zajednice, a proširenje međunarodnih partnerstava značajno će pridonijeti dobrobiti studenata i nastavnoga osoblja.

Ciljevi NAFSA-e uključuju istraživanje trendova u profesionalnome razvoju i napredovanju u karijeri, naglašavanje globalnoga imperativa za socijalnu pravdu i pristup te isticanje važnosti inkluzivne internacionalizacije za dugoročan učinak na kampus i lokalnu i globalnu zajednicu. Godišnja konferencija NAFSA-e, zajedno sa sajmom, predstavlja ideje i globalne perspektive povezane s temom konferencije.

Konferencija također uključuje programe koji podupiru zdravlje i dobrobit studenata, nastavnika i osoblja u međunarodnoj obrazovnoj zajednici, ulogu čelnika u povećanju inkluzivnosti i izgradnji odnosa u kampusu i s ključnim dionicima, istraživanje međunarodnoga obrazovanja kao katalizatora i temelja za uključivu budućnost te transformativne ideje koje redefiniraju mobilnost studenata, nastavnika i osoblja. Dodatno, naglasak je na integraciji i kreativnoj uporabi tehnologije u međunarodnim obrazovnim programima i uslugama.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Sveučilište u Mostaru u novoj akademskoj 2024./2025. godini prima 4569 novih studenata od čega je 147 redovitih studenata uz potporu ministarstva, 2401 redovitih...


Potpora Vlade Republike Hrvatske razvoju i izgradnji Sveučilišta u Mostaru nastavlja se sufinanciranjem obnove zgrade Akademije likovnih umjetnosti Sveučili&scar...


Pravni stručnjak, bivši sudac i predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić održao je predavanje i pružio vrijedne uvide u analize Daytonskog sporaz...