SUMIT-ov eDnevnik budućnost obrazovanja - Informacije iz škole na jednom mjestu

SUMIT-ov eDnevnik budućnost obrazovanja - Informacije iz škole na jednom mjestu

SUMIT-ov eDnevnik budućnost obrazovanja - Informacije iz škole na jednom mjestu

SUMIT-ov eDnevnik budućnost obrazovanja - Informacije iz škole na jednom mjestu

30.03.2021 10:02:18

1128

1128

30.03.2021 10:02:18

Centar za informacijske tehnologije SUMIT prepoznatljiv je nositelj digitalizacije cijele vertikale obrazovanja od osnovnih do srednjih škola, što potvrđuju brojni ostvareni projekti i suradnje kao što je i pilot projekt eDnevnik.

Digitalizacija 135 škola

Digitalizacija predstavlja sve škole u Bosni i Hercegovini koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Riječ je o 135 škola, odnosno preko 40 tisuća učenika i više od 5 tisuća nastavnika, a  cilj je digitalizaciju uvesti i u vrtiće. Tomislav Volarić, voditelj SUMIT-a kazao je u emisiji SUM TV-a da je eDnevnik šlag na torti trogodišnjeg iskustva i prisjetio se samih početaka procesa digitalizacije.

- Počeli smo s elektroničkim identitetom. Napravili smo platformu za digitalnu evidenciju matičnih knjiga eMatica koja je središnja platforma cijeloga projekta. Nakon toga došao je eDnevnik koji je trenutno pilot projekt jer je počeo s radom sredinom školske godine, a važno je naglasiti da fizički dnevnik još postoji – navodi Volarić govoreći kako su na samome početku imali jasnu viziju.

- Vizija je bila osnovati IT Centar na Sveučilištu u Mostaru, kao što su to centri u Hrvatskoj, odnosno Carnet - Hrvatska akademska i istraživačka mreža i Srce - Sveučilišni računski centar u Zagrebu. Ideja je došla s dolaskom rektora Zorana Tomića koji nam je bio potpora u svemu. Važno je naglasiti da je platforma napravljena u našoj kući, na Sveučilištu u Mostaru i ponosan sam na instituciju i naše IT studije gdje smo skupili otprilike 15 programera što je zavidna brojka jer su svi završili studij na našem Sveučilištu – kazao je.

Carnet u Republici Hrvatskoj radi na digitalizaciji osnovnih i srednjih škola, dok Srce radi digitalizaciju sveučilišta. - Kao hrvatski narod u Bosni i Hercegovini mali smo da bismo imali takve dvije institucije koje bi radile odvojeno. Stoga smo strateški odlučili da SUMIT bude jedna institucija koja obuhvaća sve. S obzirom na to da smo pridružena članica Carneta i Srca, odlučili smo se koristiti njihovim iskustvom, jer zahvaljujući suradnji i dobrim odnosima možemo koristiti dio usluga.

Volarić navodi i kako je SUMIT već sada napravio određene iskorake, što pokazuje činjenica da  Carnet koristi dio njihovih usluga. Dodao je da je zamjenica ravnatelja Carneta Andrijana Prskalo Maček sa svojim timom uvijek dostupna za pomoć.

- Njihov tim prijavi se na svaku našu radionicu na kojoj nam mogu pomoći. Na prvoj radionica pokazali smo školama da je kroz deset godina Hrvatska uvela eDnevnik u svih 1300 škola. Iako je zakonom definirano da se u školi može koristiti digitalni ili papirnati dnevnik, papirnati se više nigdje ne koristi, a zanimljivo je da su pritisak za takvu odluku vršili roditelji – dodao je Volarić i kazao kako je Carnet u prvoj godini pilot projekta krenuo sa sedam škola, dok je SUMIT krenuo s 22 škole.

Carnet nije samo institucija za pomoć pri implementaciji eDnevnika, kaže Volarić u emisiji SUM TV-a,  nego i u cijeloj priči digitalizacije. - Dobili su projekt Europske unije 'eŠkola' u vrijednosti od milijardu kuna pri čemu sudjelujemo i mi i radimo im neke usluge. No, upravo takve projekte želimo pisati i mi, stoga će sljedeća obuka u suradnji s Carnetom biti o njihovom centru za projekte, jer kada bismo mi aplicirali i dobili toliko vrijedne projekte onda bismo mogli i opremiti škole, a ravnatelji se ne bi brinuli imaju li dovoljno laptopa i zadovoljavajući internet...- objasnio je Volarić.

Jednostavan za korištenje, oduševio roditelje i nastavnike

Da su roditelji prezadovoljni, a nastavnici jako zainteresirani potvrdio je Đuro Raguž, ravnatelj OŠ Lipanjske zore Višići u emisiji SUM TV-a.

- Radimo edukacije za nastavnike u školama i nadamo se da ćemo ih do lipnja osposobiti za ovakav rad, jer je oduševljenje bilo veliko, a posebno od roditelja. S obzirom na to da je u tijeku pandemija, pa time i zabrana dolaska u škole, roditelji žele vidjeti ocjene, a sada imaju tu priliku u bilo kojem trenutku, kazao je ravnatelj Raguž.

Dodao je kako je dnevnik potpuno pregledan, praktičan i jednostavan za uporabu. - Na našim radionicama bilo je preko 5 tisuća nastavnika. Došli smo i do profesionalne razine jer koristimo i studio SUM TV-a, gdje pokazujemo da e-učenje i e-nastava može biti dosta produktivna. Da nije bilo radionica mi ne bismo znali što su problemi, ne bismo znali gdje je došlo do zastoja unutar škola – objasnio je Volarić.

Roditelji imaju mogućnost pregleda ocjena, izostanaka, rasporeda i bilješki za svoju djecu

Putem aplikacije roditelji imaju uvid u osobne podatke, ocjene, izostanke, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostale podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli u dnevnik. Svaki roditelj ima svoje korisničko ime i lozinku koju kreira škola i kada uđu u sustav sve im je vidljivo na jednome mjestu.

- Aplikacija eDnevnik je jako korisna i jednostavna za upotrebu, ne samo zbog izvanrednih okolnosti u kojima trenutno živimo i zbog kojih nam je onemogućen odlazak u školu na informacije, nego i zbog nemogućnosti mehaničkog oštećenja i namjerne zloupotrebe ili brisanja ocjena - kazala je Milica Repeša, majka učenika škole koja sudjeluje u pilot projektu.

- Kada se loše ocjene nagomilaju već bude kasno. U svakom trenutku imam pristup ocjenama i izostancima. Također, mogu vidjeti iz kojeg je elementa vrednovanja u nastavi ocjena dobivena. I razlog pojedinačnih izostanaka, za koje ja ne znam, je vidljiv kao i ukupan broj izostanaka – navodi Ilija Lušić, roditelj iz Orašja.

Neke od mogućnosti eDnevnika su da roditelji lakše prate djetetovo obrazovanje, ako učenici imaju lošije ocjene ili vladanje roditelji će moći na vrijeme reagirati, također prosvjetnim djelatnicima će se smanjiti posao oko papirologije, neće biti potrebno dešifrirati nečije rukopise kao u fizičkom dnevniku te će se smanjiti stres oko ručnog ispisivanja svjedodžbe.

Planirana i web stranica za škole

SUMIT Dnevnik značajno smanjuje višestruki unos istih podataka, a na kraju školske godine iz dnevnika u maticu prenose se predmeti, ocjene, ispiti, izostanci, pedagoške mjere i vladanje učenika.

- Nadam se da će u roku do 3 godine svih 135 škola koristiti eDnevnik. To je naša misija i vizija koju ćemo sigurno ostvariti, kaže Volarić i dodaje kako je planirano svim školama izraditi zajedničku web stranicu koja će biti na „našim serverima i s našim sigurnosnim standardnima“, a na koju će škole postavljati sadržaj.

Loading...


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prilikom trodnevnoga posjeta Bosni i Hercegovini, a na poziv rektora prof. dr. Zorana Tomića posjetio je Sveučiliš...


Senat Sveučilišta u Mostaru na današnjoj sjednici Senata donio je Odluku o uvođenju e-iskaznice, što znači da studenti Sveučilišta u Mostaru...


Rektorski zbor/konferencija BiH danas je održala redovitu sjednicu kojom je predsjedavao rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Damir Kukić. Rektori javnih univerziteta...