Svečano obilježeno pet godina postojanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru

Svečano obilježeno pet godina postojanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru

14.12.2022 13:12:07

2271

2271

14.12.2022 13:12:07

Svečanim obilježavanjem 5. obljetnice postojanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT u Sveučilišnoj galeriji u Kampusu Rodoč završena je manifestacija Dana Sveučilišta koja je organizirana u povodu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić otvorio je svečanost zahvalivši najprije Hrvoju Puljizu, ravnatelju CARNET-a, Hrvatske akademske i istraživačke mreže, bez čije pomoći, kako je kazao rektor, ne bi danas bili tu. Uputio je zahvalu i ostalim partnerima i prijateljima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, između ostalih, predstavnicima Agencije za komercijalnu djelatnost Republike Hrvatske, voditeljima tvrtki Katarina, Ericsson Nikola Tesla, IT Odjel te ravnateljima zavoda za školstvo ŽZH-a i HNŽ-a kao i ministrima koji su prepoznali važnost projekta digitalizacije u osnovnim i srednjim školama.

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije te voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT dr. Tomislav Volarić, doc., pored zahvale rektoru Tomiću, prorektorima, dekanima, prodekanima i partnerima na pomoći i potpori prilikom uspostave i razvoja ovoga Centra, posebno je zahvalio studentima koji su uključeni u aktivnosti. Istaknuo je kako najbolji studenti ostaju dio SUMIT-a i nakon školovanja, što im je dodatna motivacija za rad. „Od prvoga dana oko SUMIT-a je pozitivna klima. Ponosni smo što smo došli do ovoga dana i vjerujemo da ćemo digitalnu transformaciju obrazovanja u BiH napraviti zajedno s našim prijateljima s Univerziteta u Sarajevu“, podvukao je Volarić.

Obilježavanju je nazočio i Hrvoje Puljiz, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, koji je poručio kako SUMIT nije samo njihov partner na projektu eŠkole, nego su partneri i u razvoju obrazovnoga sustava u Bosni i Hercegovini. „CARNET provodi komercijalne suradnje, ali imamo i one strateške. Jedna od strateških suradnji uključivanje je u digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini kako bismo vam bili potpora u budućemu razvoju“, naglasio je Puljiz.

Zoran Civadelić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla održao je predavanje na temu Sinergija akademske zajednice i gospodarstva.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja zasluženim pojedincima i institucijama povodom pet godina postojanja SUMIT-a. Plakete su uručene doc. dr. sc. Tomislavu Volariću, rektoru Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoranu Tomiću, prof. dr. sc. Sanji Bijakšić, prof. dr. sc. Ivi Čolaku, prof. dr. sc. Zdenku Klepiću, prof. dr. sc. Milenku Bevandi, Hrvoju Puljizu, Zoranu Civadeliću, Marku Laci i Damiru Mrkonjiću.

Povelja za suradnju i izniman doprinos razvoju Centra za informacijske tehnologije – SUMIT dodijeljena je Sveučilišnomu računskom centru Sveučilišta u Zagrebu SRCE, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije Središnja Bosna, JU Zavodu za odgoj i obrazovanje, Zavodu za školstvo Mostar, Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru te Sveučilišnoj televiziji – SUM TV.

IT centar Sveučilišta u Mostaru osnovan je u cilju pružanja podrške obrazovnoj i akademskoj zajednici u upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija i osiguranja pristupa novim tehnologijama i informacijskim uslugama. SUMIT je prepoznatljiv nositelj digitalizacije cijele vertikale obrazovanja od osnovnih do srednjih škola, što potvrđuju brojni ostvareni projekti i suradnje kao što je i projekt eDnevnik. Ova digitalizacija predstavlja sve škole u BiH koje rade po nastavnome planu i programu na hrvatskome jeziku. Riječ je o 135 škola, odnosno više od 40 tisuća učenika i više od 5 tisuća nastavnika, a cilj je digitalizaciju uvesti i u vrtiće.

Povodom pete obljetnice osnutka Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, u produkciji Sveučilišne televizije napravljen je kratki film o SUMIT-u.


Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Sjednica Rektorskoga zbora/konferencije održana u Tuzli označila je značajan događaj za akademsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Na ovoj sjednici, koja je bila prva p...


Sveučilište u Mostaru sudjelovalo je na Forumu s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Izazovi za mir: Liderstvo Europske Unije na Balkanu u organizaci...


Sveučilište u Mostaru uspostavilo je važno partnerstvo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju s uglednim Papinskim sveučilištem Comillas iz Ma...