Svečano otvorena izložba „Zlato i srebro Zadra“ akademika Igora Rončevića

Svečano otvorena izložba „Zlato i srebro Zadra“ akademika Igora Rončevića

09.12.2021 17:27:13

1112

1112

09.12.2021 17:27:13

Izložba renomiranog hrvatskog umjetnika, akademika i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Igora Rončevića pod nazivom “Zlato i srebro Zadra” svečano je otvorena u Sveučilišnoj galeriji Rodoč povodom Dana Sveučilišta. Izložbu su financijski poduprli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu grada Zagreba, a organizira se u partnerstvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Gliptotekom i Gradskim muzejom Bjelovar.

Kustos izložbe Milan Bešlić izjavio je kako Rončevićev ciklus Zlato i srebro Zadra, stvaran u zadnje dvije godine, ne izbija iznenada na platnima, nego je plod slikarskog sazrijevanja čije je prve sjemenke slikar posadio već daleke 2000. godine. Bešlić je dodao kako Rončevićev slikarski postupak implicira postmodernističke premise kao gradbene sastavnice i usredotočen je na istraživanje elemenata samog medija slike.

Akademik Igor Rončević rođen je 1951. u Zadru. Godine 1976. diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u razdoblju 1979. – 1981. suradnik je Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Rončević je ostvario pedesetak samostalnih te je sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Prvu veliku izložbu izvan Hrvatske ima 1990. u pariškoj Galerie d’artInternational.  Za svoj rad višestruko je nagrađivan, a među nagradama izdvajaju se Nagrada 7 sekretara SKOJ-a za slikarstvo, Nagrada 13. salona mladih, Nagrada za slikarstvo 1981. i Godišnja nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika 2001., a 2004. uručena mu je Republička nagrada za slikarstvo Vladimir Nazor. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

„Vjerujem kako je ovo najbolji postav Rončevića i ovo je galerija koje se apsolutno nitko ne može posramiti, prostor u kojeg je prekrasno doći i u kojem su ove slike dobile bogatstvo koje zaslužuju“, kazao je Marin Ivanović, voditelj Sveučilišne galerije.

Autorova djela se nalaze u zbirkama svih najvažnijih domaćih muzeja i galerija, ali i u inozemnim kolekcijama. Izložbu će biti moguće pogledati u Sveučilišnoj galeriji Rodoč do 10. veljače 2022. godine.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.
Loading...


U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine završena je obuka Upotreba programske opreme COBISS3 / Preuzimanje zapisa i fond na kojoj...


Prema europskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnoga doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor, osim časti i naslova, obvezu...


Sveučilište Dublin City bilo je domaćin ovogodišnjega, sedmoga po redu, Globalnog foruma Higher education leadship for Democracy, Suistainabi...