Svečanom sjednicom Senata obilježene 43 godine postojanja i rada Sveučilišta u Mostaru

Svečanom sjednicom Senata obilježene 43 godine postojanja i rada Sveučilišta u Mostaru

Svečanom sjednicom Senata obilježene 43 godine postojanja i rada Sveučilišta u Mostaru

Svečanom sjednicom Senata obilježene 43 godine postojanja i rada Sveučilišta u Mostaru

11.12.2020 14:39:38

844

844

11.12.2020 14:39:38

Sveučilište u Mostaru održalo je svečanu sjednicu Senata u okviru Dana Sveučilišta i obilježavanja 43 godine djelovanja. Tim povodom prof. dr. Zoran Tomić, rektor SUM-a zahvalio je svim predstavnicima univerziteta/sveučilišta, institucija i predstavnicima vlasti na dugogodišnjoj potpori u razvoju Sveučilišta ka jednoj modernoj, europskoj visokoobrazovnoj instituciji.

– Iako u ograničenom broju, a zbog činjenice da je zdravlje najvažniji resurs svakog pojedinca, pa i cijele zajednice, ove godine naš rad odlučili smo prikazati kroz desetominutni promotivni film o Sveučilištu u Mostaru, koji je radila naša novoosnovana televizija SUM TV. Tiskano je tim povodom i Izvješće o radu ove visokoobrazovne institucije, kako bi se konvergencijom svih informacija dobila jasna slika gdje je danas Sveučilište u Mostaru i gdje želi biti u budućnosti  – kazao je na početku rektor Tomić.

Svečanoj sjednici nazočili su svi rektori javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, između kojih i predsjedatelj Rektorskog zbora BiH prof. dr. Fadil Islamović. Naglasio je da kao predsjedatelj Zbora svakodnevno sjedoči svim strahovima, neizvjesnostima, poteškoćama rektora, ali i činjenici da su spremni nositi i fundamentalno se okrenuti najvažnijim problemima društva.

- Što je važnije od obrazovanja, u ovom slučaju visokog obrazovanja i naravno razvoju znanosti? Rođendani su za isticanje vrijednosti, rezultata i uspjeha, a najvažniji uspjeh naših javnih univerziteta je marljiv rad naših nastavnika koji su trajno opredjeljeni znanstveno-istraživačkom radu, predavanjima i posvećenosti našim studentima, a studenti su naš ponos – kazao je rektor Islamović u čestitci 43. rođendana Sveučilišta, te dodao kako upravo Sveučilište u Mostaru uživa veliko poštovanje svih univerziteta u Bosni i Hercegovini.  

Pored rektora iz BiH, dekana Sveučilišta u Mostaru i ostalih gostiju akademskoga svijeta, ovoj svečanosti su kao dugogodišnja potpora u razvoju nazočili i politički predstavnici, kao i predstavnici ostalih sfera društva, između ostalih, dr. sc. Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, prof. dr. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar te dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar.

Predsjednik Čović kazao je kako trebamo biti ponosni na sve bivše studente koji idu diljem svijeta i pronose vrijednosti koje nose iz BiH, ali je ipak pozvao sve studente da primarno ostanu u svojoj zemlji i grade svoju BiH po europskim standardima i vrijednostima, kakve slijede i članovi Rektorskog zbora/konferencije BiH.

- Uvezanost Rektorskog zbora neka pomogne teretu funkcioniranja bh. društva – dodao je Čović. -  Nemojte biti obeshrabljeni zbog nesavršenosti funkcioniranja vlasti. Djelujte kao jedan prema institucijama, kako bi vam se stvorili preduvjeti potrebne autonomnosti i traganja za europskim standardima. Također, ne dozvolimo ni Covid situaciji da nas spriječi u namjeri da ponudimo obrazovanje na najvišoj razini – zaključio je Čović.

Video linkom nazočnima se obratio i ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. Radovan Fuchs, koji je kazao kako se Sveučilište u Mostaru pozicioniralo u društvu kao snažna, obrazovna, stručna, znanstvena institucija i regionalni cetar znanja i poučavanja.

- Važna odlika Sveučilišta je otvorenost, prihvaćanje različitosti, novih ideja i promicanje međunarodne suradnje, čemu u prilog ide pokazana aktivnost studenata i nastavnika iz cijele BiH, Hrvatske i europskih zemalja – dodao je hrvatski ministar Fuch. Zaključio je i kako je važno, u ovo pandemijsko vrijeme, očuvati sigurnost, zdravlje, studenata i nastavnika, ali također očuvati kontinuitet i kvalitetu nastave i svih izvannastavnih aktivnosti te izrazio zadovoljstvo što je SUM pokazao spremnost na ovakve promjene, brze i neočekivane.

Posebna priznanja i plakete za izniman doprinos razvoja Sveučilišta u Mostaru uručene su prof. dr. Anti Kvesiću, ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i doc. dr. Branku Krišti, predsjedniku Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru. Povelja za doprinos dodijeljena je Rektorskom zboru BiH, koju je preuzeo predsjedatelj Zbora prof. dr. Fadil Islamović.

Loading...


Sveučilište u Mostaru i Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) potpisali su  Sporazum o suradnji u cilju ostvarivanja suradnje i zajednički...


Sveučilište u Mostaru komemoracijom se oprostilo od svojih tragično preminulih studenata u novogodišnjoj noći - Ivana Miličevića, Žane Pavković, Mie Soldo, Stipe Pavkovića i Stjepana ...


Međunarodni konzorcij Belt and Road Architectural University Consortium (BRAUIC) izdao je novi newsletter u koji je uvršten dio intervj...