Sveučilišta iz Kine, Ukrajine, Njemačke i Slavonskog Broda novi međunarodni partneri SUM-a

Sveučilišta iz Kine, Ukrajine, Njemačke i Slavonskog Broda novi međunarodni partneri SUM-a

07.06.2023 14:40:31

727

727

07.06.2023 14:40:31

Sveučilište u Mostaru nastavilo je intenzivirati kreiranje međunarodne akademske mreže u cilju povezivanja i jačanja međunarodnih partnerskih odnosa potpisivanjem sporazuma o suradnji. Novi međunarodni partneri Sveučilišta u Mostaru su Nanchang University iz Kine, Justus Liebig University Giessen iz  Njemačke, Hlukhiv National Pedagogical University iz Ukrajine i Sveučilište u Slavonskom Brodu.

Sporazum s Nanchang sveučilištem iz Kine je u ime rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića potpisao prorektor za znanost i razvoj prof. dr. sc. Ivo Čolak prilikom njegovog službenog posjeta Nanchang Sveučilištu. Prorektor Čolak je s prorektorom za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Zdenkom Klepićem boravio u Kini na seminaru „Seminar on Chinese Language and Culture for Developing Countries“ u razdoblju od 15. do 28. svibnja. Sveučilište Nanchang je javno istraživačko sveučilište smješteno u Nanchangu, Jiangxi, Kini, a sastoji se od četiri kampusa, broji preko 50 tisuća studenata te izvodi nastavne programe iz  humanističkih znanosti, društvenih znanosti, medicine i IT-a.

SUM je potpisao sporazum i s jednim od najstarijih institucija visokog obrazovanja u njemačkom govornom području, s Justus Liebig University Giessen iz Njemačke. Sveučilište Justus Liebig Giessen javno je i istraživačko sveučilište u Giessenu, Hesse iz Njemačke, a ime je dobio po svom najpoznatijem članu fakulteta, Justusu von Liebigu, utemeljitelju moderne poljoprivredne kemije. Obuhvaća područja umjetnosti, humanističkih znanosti, poslovanja, stomatologije, ekonomije, prava, medicine, društvenih znanosti i veterine. Osnovano je 1607. godine, broji oko 30 000 studenata. Sveučilište u Mostaru sa Sveučilištem u Giessenu  sudjeluje u mreži EUPeace (European University for Peace, Justice, and Inclusive Societies).

Također, potpisan je sporazum s Hlukhiv National Pedagogical University iz Ukrajine koje je nacionalno pedagoško sveučilište Oleksandr Dovženko Hlukhiv, a osnovano je 1874. kao nastavnički institut te sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu koje je deveto javno sveučilište u Republici Hrvatskoj i najmlađe sveučilište.

Potpisani sporazumi odnose se na akademsku suradnju u razmjeni nastavnog i nenastavnog osoblja te studenata, zajedničko sudjelovanje na znanstvenim konferencijama i simpozijima, rad na zajedničkim projektima, istraživanjima i publikacijama te razmjenu iskustava u svezi s važnim akademskim pitanjima.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Na WURI (The World University Rankings for Innovation) svjetskoj rang-ljestvici inovativnih sveučilišta u kategoriji Industrijske primjene, koja obuhvać...


Svjetska rang-ljestvica inovativnih sveučilišta, WURI (The World University Rankings for Innovation), objavila je svoju