Sveučilište u Mostaru predvodi BiH na Venecijanskom bijenalu

Sveučilište u Mostaru predvodi BiH na Venecijanskom bijenalu

12.04.2024 09:26:26

335

335

12.04.2024 09:26:26

Venecijanski bijenale, koji predstavljaju vrhunac svjetske umjetničke scene, ove godine slave svoje šezdeseto izdanje, s Bosnom i Hercegovinom u istaknutoj ulozi. Sveučilište u Mostaru, u suradnji s Muzejom moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, preuzelo je ključnu ulogu u organizaciji nacionalne prezentacije na bijenalu. Ovaj trenutak za umjetničku scenu BiH ističe značaj obrazovanja u suvremenoj umjetnosti i predstavlja korak naprijed u promicanju domaćega umjetničkog izražaja.

Projekt „Mjera mora", djelo akademskoga kipara Stjepana Skoke i kustosa Marina Ivanovića, bit će predstavljen u Palazzo Zorzi, koji je pretvoren u izložbeni paviljon Bosne i Hercegovine. Tematika instalacije odražava veze između čovjeka i prirode, posebno morskoga okoliša te na suvremen način interpretira kulturno i prirodno naslijeđe zemlje. U sklopu ovogodišnjega Venecijanskog bijenala, projekt „Mjera mora" iz Bosne i Hercegovine ne samo da zrači umjetničkim značajem nego i ističe značajne suradnje između Mostara, Banjaluke, Sarajeva i Zagreba. Ove suradnje predstavljaju bitan čimbenik u uspjehu projekta, odražavajući sinergiju i zajedništvo koje prelazi granice i povezuje različite kulture i regije. Mostar, s njegovim Sveučilištem i Muzejom moderne umjetnosti na čelu, uspješno je koordinirao s akademskim i kulturnim institucijama iz Banjaluke, Sarajeva i Zagreba, čime je stvoren moćan primjer regionalne suradnje u umjetničkome stvaranju i predstavljanju.

Upravo su u tijeku intenzivne pripreme, koje vode Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, kako bi se osiguralo da ovaj izložbeni događaj bude prezentiran na najvišoj razini. Ove pripreme uključuju ne samo postavljanje samog umjetničkog postava nego i organizaciju oko svečanog otvaranja i koordinaciju s gostima i sudionicima.

„Proteklog tjedna postavili smo izložbu „Mjere Mora“ autora Stjepana Skoke u Paviljonu Bosne i Hercegovine za nastup na 60. Venecijanskom bijenalu. Ove godine Paviljon Bosne i Hercegovine nalazi se u Palači Zorzi, inače sjedištu UNESCO-va regionalnog ureda. Predivan prostor u samom centru Venecije omogućio je da eksponati Mjera mora, Dagnje i Lumpari maksimalno dođu do izražaja, a sam autor Stjepan Skoko je izuzetno zadovoljan. Moram priznati da nije bilo lako transportirati sama djela u Veneciju jer kao što znate, Venecija je grad prepun kanala u kojem se transport vrši isključivo brodovima. Direktorica regionalnog ureda UNESCO posjetila je Paviljon i pohvalila postav izložbe u kojem je naš sveučilišni tim pokazao snalažljivost, kreativnost i zajedništvo. Prostor atrija palače je poseban upravo zbog činjenice da se jedan dio eksponata nalazi u otvorenom, dok je drugi dio u natkrivenom prostoru. Na početku samog postava imali smo strah, ali sad sam siguran da je izložba savršeno „sjela“ u prostor te da će svi oni koji je posjete to i doživjeti.“ kazao je ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Marin Ivanović.

Jedan od zanimljivih detalja ovogodišnjega bijenala je poziv upućen papi Franji da posjeti paviljon Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, koji simbolizira globalni značaj i univerzalnu poruku koju nosi ovaj umjetnički projekt. Poziv Papi također pokazuje kako umjetnost prelazi granice i postaje platforma za dijalog među različitim kulturama i društvenim skupinama. Instalacija „Mjera mora" istovremeno odražava i europske vrijednosti, naglašavajući Mediteran kao neizostavni dio europskog identiteta. Kroz ovu instalaciju Mediteran se ne promatra samo kao geografski pojam već i kao simbol kulturne i povijesne povezanosti unutar Europe. Umjetnički rad uspješno istražuje i prezentira te veze, nudeći gledateljima priliku da razmisle o zajedničkoj europskoj baštini i njenom značaju u suvremenom svijetu.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 18. travnja u 18 sati, a očekuje se da će okupiti članove izaslanstva Sveučilišta u Mostaru, državni vrh Bosne i Hercegovine, prijatelje Sveučilišta, predstavnike drugih visokoškolskih ustanova iz BiH i Hrvatske te ostale ugledne goste. Ovaj događaj ne samo da služi kao platforma za umjetnički izraz nego i kao potvrda snažne podrške koju pružaju akademske i kulturne zajednice ovom značajnom projektu.

Inicijativa Sveučilišta u Mostaru na Venecijanskom bijenalu ne samo da je značajna za BiH nego naglašava sve veću važnost obrazovanja u umjetnosti. Uspjeh ovog projekta može poslužiti kao nadahnuće za buduće slične inicijative te pokazuje vrijednosti koje proizlaze iz suradnje između obrazovnih institucija i umjetničkog svijeta. Ta suradnja, koja spaja akademsku zajednicu, umjetnike i javnost, ključna je za promicanje kulturne raznolikosti i umjetničkog izraza, što je srž onoga što Venecijanska bijenala nastoje postići.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Visoka delegacija iz Narodne Republike Kine, predvođena Guo Chengyan, zamjenicom direktora Nishan Svjetskoga centra za konfucijanske studije, glavnom tajnicom Kineske k...


New Ways of Thinking About Internationalization Through Innovations in Technology naziv je 4. međunarodnog Erasmus+ Staff Week-a koji će se ove godine održati ...


Javna rasprava o nastavnome planu i programu diplomskoga sveučilišnog studija na daljinu Primjena umjetne inteligencije okupila je brojne zainteresirane...