Sveučilište u Mostaru uključilo se u projekt Elements of AI

Sveučilište u Mostaru uključilo se u projekt Elements of AI

Sveučilište u Mostaru uključilo se u projekt Elements of AI

Sveučilište u Mostaru uključilo se u projekt Elements of AI

12.05.2021 13:55:35

1180

1180

12.05.2021 13:55:35

Sveučilište u Mostaru pridružilo se znanstvenim i obrazovnim institucijama koje podržavaju online tečaj o osnovama umjetne inteligencije - Elements of AI. Drugo najveće sveučilište i jedino na hrvatskom jeziku u BiH prepoznalo je značaj umjetne inteligencije te svoje studente poziva na educiranje o sve važnijoj tehnologiji.

Elements of AI izrazito je popularan u Hrvatskoj gdje već bilježi preko 24 tisuće polaznika, a podrška Sveučilišta u Mostaru tečaj će dodatno pozicionirati i na regionalnoj razini. Nakon zagrebačkog, Sveučilište u Mostaru postala je druga znanstvena institucija koja je podržala Elements of AI. „Cilj nam je približiti umjetnu inteligenciju što većem broju učenika i studenata. Voljeli bismo što više ljudi potaknuti da razmišljaju što je umjetna inteligencija, koje su joj mogućnosti te koliko može doprinijeti kvaliteti života. Online tečajevi su spoj teorije i prakse. Hvala udruzi CroAI na suradnji i plan nam je sljedeće godine napraviti suradnju sa Sveučilištem u Helsinkiju koje je i pokretač ove ideje. Cilj je da certifikat na kraju tečaja ima ECTS vrijednost na Sveučilištu u Mostaru“, istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.

Podrška popularizaciji edukacije umjetne inteligencije stiže sa svih strana, a otkako je hrvatska verzija tečaja predstavljena krajem studenog prošle godine, više od 70 kompanija i organizacija odmah je prepoznalo značaj ove teme i motiviralo svoje zaposlenike i članove da se priključe. Elements of AI 2019. godine razvili su Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a danas je dostupan u svim zemljama članicama Europske unije. 

U Hrvatskoj je nositelj projekta Udruga CroAI, a popularizaciju osnova umjetne inteligencije podržao je partner projekta Sveučilište u Zagrebu, kao i Vlada Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Finske te istaknuti članovi akademske i poslovne zajednice. „Izrazito nam je drago da je naša inicijativa popularizacije osnova umjetne inteligencije prepoznata i sa strane Sveučilišta u Mostaru, kojim ovim putem zahvaljujem na podršci, vjerujem da ćemo zajedničkim snagama dodatno pozicionirati temu umjetne inteligencije u cijeloj regiji. Elements of AI prepoznale su brojne kompanije iz različitih industrija koje su se uključile u naš AI Challenge. Upisivanje i završavanje ovog tečaja ukazuje na ambicioznost kandidata pri zapošljavanju, zbog čega se nadamo da će to prepoznati i studenti“, dodaje Mislav Malenica, predsjednik Udruge CroAI. 

Elements of AI u potpunosti je besplatan i prilagođen na hrvatski jezik. Edukacija se sastoji od šest poglavlja te sadrži 25 vježbi, a za njezino završavanje u prosjeku je potrebno 25 sati. Svi polaznici po završetku edukacije dobivaju AI certifikat, a za savladavanje tečaja nije potrebno  predznanje u području programiranja. Više detalja i prijava na tečaj možete pronaći na linku.

Loading...


Sveučilište u Mostaru potpisalo je Sporazum o suradnji sa Sveučilištem za tehnologiju princeze Sumaje iz Jordana. Sporazum su potpisali rektor SUM-a prof....


U sklopu projekta uvođenja elektroničkog indeksa i sveučilišnih iskaznica rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić i glavni direktor AKD-a Jure Sertić potpisali su...


U okviru radnog posjeta prof. dr. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju i prof. dr. Zdenko Klepić, prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i ...