15.03.2021 10:33:40

845

845

15.03.2021 10:33:40

Konferencija Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini održat će se u Neumu u četvrtak, 18. ožujka, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Riječ je o kontinuitetu konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju daytonsku Bosnu i Hercegovinu.

Konferencija će većim dijelom biti online uz manji dio sudionika uživo u Grand hotelu Neum s početkom u 10.00 sati. Link video streaminga bit će dostupan na web-stranici Sveučilišta u Mostaru.

U okviru konferencije predviđena su tri panela. „Europske političke vrijednosti kao pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih društva“ prvi je panel na kojemu će govoriti prof. Christopher Mccrudden, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. Francesco Palermo, prof. Jure Zovko, docent Dejan Vanjek i Josep Borrell. Moderator će biti Dražen Barbarić.

Na panelu „Federalizam kao sredstvo izgradnje višenacionalnog demokratskog društva“ govorit će prof. Min Reuchamps, prof. dr. Sumantra Bose, prof. John Kincaid, prof. Eva Maria Belser, prof. Nico Steytler, prof. Alain Gagnon, prof. Allison Mcculloch i prof. dr. Gordon N. Bardos, dok će panel moderirati Sanja Vlaisavljević.

Kako prevladati postkonfliktnost bh. društva integracijom u EU i NATO?“ treći je panel na kojem će govoriti Gordan Grlić Radman, Miroslav Lajčak, Peter Sztaray, Eric Nelson, Johann Sattler, prof. Erhan Turbedar, Oliver Vsrhelyi i Mircea Geoana. Moderator je Josip Brkić. Zaključak konferencije donijet će akademik Mladen Bevanda.

Konferencija će povezati unutarnja politička pitanja s vanjskopolitičkim prioritetima BiH, koji su primarno prepoznati u procesima koji za svoje ishodište imaju članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Pružit će intelektualno napredan ambijent za ideje i razmišljanja koja obogaćuju i informiraju relevantne političke aktere u BiH i izvan nje, posebice s obzirom na trenutak održavanja konferencije kada je BiH na svojevrsnoj razdjelnici u smislu aktualnih procesa, a s ciljem razrješenja ključnih političkih izazova poput izmjena Izbornog zakona i potencijalnih izmjena Ustava.

Sudionici će tematizirati i federalizam kao sredstvo afirmacije demokratskih društava i njihove stabilizacije. Bez obzira na promišljanja je li BiH uopće potreban federalizam, razmatrat će se dostupne forme njegovog optimalnog ozbiljenja u mjeri u kojoj predstavlja odgovor na temeljne potrebe njenih naroda i u interesu izgradnje suživota.

Konačan program konferencije pogledajte ovdje.

Loading...


Rektorska konferencija/zbor Bosne i Hercegovine koja okuplja rektore osam javnih univerziteta/sveučilište zbog iznimne osjetljivosti, značaja, ali i izloženosti poziva nadležna entitetska i ...


Ukida se plaćanje prijavnica kao i ispis prijepisa ocjena na svim ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Mostaru odlučeno je na današnjoj sjednici Senata, a na inicijativu Studentskoga ...


Serafin Hrkać rođen je 18. kolovoza 1942. u Izbičnu (općina Široki Brijeg). Osnovnu školu od prvoga do četvrtoga razreda pohađao je u Izbičnu i Crnču, a ondašnju je nižu gimnaz...