U Galeriji SUM-a otvorena izložba akademskog slikara Vatroslava Kuliša

U Galeriji SUM-a otvorena izložba akademskog slikara Vatroslava Kuliša

15.10.2021 18:25:10

848

848

15.10.2021 18:25:10

Izložba renomiranog hrvatskog umjetnika Vatroslava Kuliša pod nazivom „VATRA – Kritička retrospektiva, 1991. – 2021.“ svečano je otvorena u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču. Izložbu je otvorio rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić, dok su uvodno obraćanje imali Milan Bešlić koji je prisutne uveo u slikarski svijet Vatroslava Kuliša te voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović koji je iznio svoje viđenje djela slikara Kuliša.

Likovni kritičar Milan Bešlić i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović odabrali su radove za ovu izložbu te napisali opsežne tekstove za popratni katalog. Likovni postav najvećim dijelom uredio je Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba u čijem se partnerstvu ova izložba u SUM galeriji realizira.

Osim izložbe, popratni program uključivao je i „Razgovor s umjetnikom“, kojeg je vodio ravnatelj Branko Franceschi u Sveučilišnoj galeriji u četvrtak, dok je likovni kritičar Milan Bešlić držao otvoreno predavanje na temu „Život i djelo Igora Zidića“ u petak, također u Sveučilišnoj galeriji.

Vatroslav Kuliš rođen je u Vidošima kraj Livna. Zagrebačku Školu primijenjene umjetnosti završio je 1971. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 1976. godine u klasi profesora Šime Perića. Usavršavao se na studijskim putovanjima u Parizu, Munchenu, New Yorku i Melbourneu. Uz slikarstvo, bavi se grafičkim dizajnom, scenografijom i mozaikom. Izlagao je na više desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a radovi mu se nalaze u raznim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.

Sveučilišna galerija je otvorena za javnost od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati, a izložba će biti postavljena u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču do 2. prosinca 2021.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.
Loading...


Povodom 44. obljetnice Sveučilišta u Mostaru od 7. do 13. prosinca bit će upriličena manifestacija Dani Sveučilišta. Sveučilište u Mostaru...


Sva dosadašnja izdanja koja je pripremio Ured za odnose s javnošću SUM kao i teme koje se nalaze u novom izdanju sveučilišnog newslettera za mjesec...


Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava na današnji dan širom svijeta.

Tekst: Filip Kožul /...