Unatoč pandemiji zabilježeni iskoraci na području međunarodne suradnje

Unatoč pandemiji zabilježeni iskoraci na području međunarodne suradnje

Unatoč pandemiji zabilježeni iskoraci na području međunarodne suradnje

Unatoč pandemiji zabilježeni iskoraci na području međunarodne suradnje

02.02.2021 18:08:43

320

320

02.02.2021 18:08:43

Posljedice pandemije izazvanom COVID-19, lockdown te brojna ograničenja u društvenom i gospodarskom životu, utjecala su na sve segmente društva pa tako i na sektor visokog obrazovanja.

Osim na nastavni proces koji se u kratkom vremenskom razdoblju organizirao putem platforme SUMARUM, pandemija je bila ograničavajući čimbenik za provođenje niza aktivnosti u sferi međunarodnog poslovanja. Međutim, zahvaljujući potpori SUMIT-a mnoge od njih su se nastavile provoditi.

Sveučilište u Mostaru do danas ima 70 potpisanih različitih oblika sporazuma o suradnji s institucijama diljem Europe, ali i svijeta. U protekloj kalendarskoj godini potpisano je jedanaest novih sporazuma. Posebno je važno istaknuti prvi potpisan sporazum s jednim američkim sveučilištem, St John University New York. Potpisani su sporazumi i s nekim europskim sveučilištima.

„Početkom ove godine suradnju smo proširili na područje Južne Azije sklopivši sporazum o suradnji s najvećim privatnim Sveučilištem u Indiji, Lovely Proffesional University Jalandhar – Delhi. Ovo Sveučilište je danas među 25 najboljih instituta u Indiji koje je Ministarstvo za razvoj ljudskih potencijala Vlade Indije prepoznalo za promicanje inovacija i poduzetništva. Također, trenutno smo u pregovorima i sa University Kuala Lumpur oko uspostavljanja buduće suradnje“, istaknula je prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. Sanja Bijakšić.

Uspostavljanje novih partnerstva kroz potpisivanje memoranduma, uvijek predstavlja aktivni cilj. Kroz sudjelovanje na brojnim konferencijama i webinarima, kao što je bio zadnji organiziran virtualni sajam talijanskih sveučilišta u organizaciji Veleposlanstava Italije i Via Academica, Sveučilište je otvorilo put brojnim bilateralnim sastancima o mogućnostima suradnje.

Sveučilište aktivno sudjeluje u 13 projekata u okviru Erasmus + programa Capacity Building in the field of Higher Education. Za četiri nova dobivena projekta, početkom godine održani su  prvi sastanci te je definiran plan aktivnosti na različitim poljima kao što su osiguranje kvalitete za studije farmacije, razvoj izvanrednih studija i studija kratkog ciklusa u visokom obrazovanju te poboljšanje procesa obrazovanja razvojem multimedijske platforme za e-učenje i pametnih učionica. Svakako je novi izazov za Sveučilište uloga koordinatora na novoodobrenom projektu sa ciljem razvoja STEAM master studija u partnerstvu s 19 visokoobrazovanih institucija iz Grčke, Albanije, Kosova i Cipra.

Pred Sveučilištem svakako stoji i suorganizacija međunarodnog događaja 5th China-CEEC Capital Mayors Forum, planiranog za drugu polovicu 2021. godine kao rezultat suradnje s Beijing University of Civil Engineering & Architecture, Peking. Ovaj događaj je iznimno značajan ne samo za naše Sveučilište već i za čitavu BiH. Neki od domaćina ranijih susreta bili su Peking, Kuala Lumpur, Moskva, a okupljaju partnere iz preko 57 međunarodnih institucija.

Iako je pandemija utjecala na smanjenje broja ostvarenih mobilnosti, ipak ih nije u potpunosti onemogućila. U ovoj akademskoj godini na raspolaganju je oko 60 odlaznih mobilnosti za nastavnike te oko 45 studentskih. Iako se nastava na skoro svim europskim sveučilištima održava online, najveći dio nominiranih studenata odlučio se za boravak u inozemstvu.

Osim Erasmus i CEEPUS programa mobilnosti, studentima su na raspolaganju i stipendije koje raspisuju veleposlanstva zemalja s kojima Sveučilište u Mostaru surađuje.

Loading...


Rektorica Univerziteta u Beogradu prof. dr. Ivanka Popović primila je danas rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića. Tijekom susreta rektori su raz...


Sveučilište u Mostaru pridružilo se znanstvenim i obrazovnim institucijama koje podržavaju online tečaj o osnovama umjetne inteligencije - Elements of AI. Drugo najveće sveučilište i ...


Više od 500 predstavnika akademske zajednice i civilnoga društva potpisalo je Izjavu o europskoj budućnos...