Ured za međunarodnu suradnju ostvaruje napredak u svim aspektima

Ured za međunarodnu suradnju ostvaruje napredak u svim aspektima

Ured za međunarodnu suradnju ostvaruje napredak u svim aspektima

Ured za međunarodnu suradnju ostvaruje napredak u svim aspektima

01.09.2020 15:30:24

493

493

01.09.2020 15:30:24

Aktivnosti Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru temeljene su na međunarodnim sporazumima o suradnji, aktivnostima u okviru međunarodnih mreža i međunarodnim projektima Europske komisije s posebnim naglaskom na Erasmus+ program.

Negativne posljedice globalne pandemije smanjile su intenzitet mobilnosti studenata, akademskog i neakademskog osoblja kao i transfere iskustva, znanja i prakse na visokoobrazovnim institucijama.

Broj mobilnosti koji je bilježio značajnu tendenciju rasta, u vrijeme i nakon lockdowna je smanjen. Bez obzira na otežane uvjete odvijanja aktivnosti važno je napomenuti da je strateški plan o povećanju studentske mobilnosti, odnosno udvostručenju broja u odnosu na prošlu godinu, i u ovako teškim uvjetima ostvaren.

I na polju projektnih aktivnosti evidentiran je napredak. U okviru Erasmus + programa Capacity Building in the field of Higher Education SUM sudjeluje u četiri projekta od 8 koliko su ih ukupno dobile BiH visokoobrazovne institucije. Važno je istaći da je na jednom od njih SUM po prvi put glavni koordinator projekta konzorcija kojeg čini 19 partnera.

SUM aktivno sudjeluje i u ostalim projektima Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) kroz projekte utemeljene na ostvarenim partnerstvima kroz UniAdrion, mrežu sveučilišta osnovanu s ciljem stvaranja trajne veze među sveučilištima i istraživačkim centrima iz Jadransko-jonske regije.

Ured za međunarodnu suradnju  aktivno je sudjelovao  u prijavama projekata na otvorene natječaje posebno namijenjene visokom obrazovanju u vrijeme pandemije, kao što su natječaji Sveučilišne agencije za frankofoniju (l’Agence Universitaire de la Francophonie- AUF),  Srednjoeuropske inicijative (Central European Initiative – CEI), ali i pozive veleposlanstava europskih država u Bosni i Hercegovini s ciljem rješavanja specifičnih potreba uzrokovanih COVID-19.

Uspostavljanje novih partnerstva kroz potpisivanje memoranduma o suradnji uvijek je jedan od strateških ciljeva. Pored osam novih sporazuma potpisanih u ovoj akademskoj godini u pripremi je i prvi takav sporazum s visokoškolskom institucijom Sjedinjenih Američkih država St. John's University.

U želji da se ipak i ove akademske godine organizira događaj posvećen internacionalizaciji Sveučilišta i suradnji s partnerima, Ured za međunarodnu suradnju održat će  22. rujna prvi online Međunarodni dan Sveučilišta u Mostaru. Pored predstavljanja Sveučilišta u Mostaru i njegovih sastavnica međunarodnim partnerima, tema ovoga događaja bit će internacionalizacija visokog obrazovanja u svijetu poslije COVID-a.

 

Pri preuzimanju teksta s web stranice Sveučilišta potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst.
Loading...


Shematski prikaz Kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 Sveučilišta u Mostaru koji je usvojen na 364. sjednici Senata postavljen je na ustrojbenim jedinicama Sveučili&scaro...


Kolegij dekana Sveučilišta u Mostaru, kojega čine rektor, prorektori i dekani fakulteta, razmatrao je održavanje nastave i druga aktualna pitanja. Uvažavajući sv...


U sklopu obilježavanja Dana Erasmusa 2020 Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru sudjelovao je na online sastanku: Razgovor o Erasmus+ suradnji izmeđ...