Uspješno peto, a prvo online, izdanje konferencije PR & Media Days Mostariensis

Uspješno peto, a prvo online, izdanje konferencije PR & Media Days Mostariensis

Uspješno peto, a prvo online, izdanje konferencije PR & Media Days Mostariensis

Uspješno peto, a prvo online, izdanje konferencije PR & Media Days Mostariensis

20.11.2020 19:10:34

469

469

20.11.2020 19:10:34

Drugi radni dan konferencije PR & Media Days Mostariensis obuhvatio je sekciju „Integrirana komunikacija“ i „Mediji i odnosi s medijima“ u kojoj je deset predavača iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja izložilo teme iz navedenih područja.

Sekciju „Integrirana komunikacija“ PR & Media Days Mostariensis konferencije sa svojim izlaganjem na temu „Upravljanje impresijama“ otvorio je prof. dr. Zoran Tomić. U svome izlaganju istaknuo je kako teorijsko predstavljanje koncepta upravljanja impresijama u domaćoj literaturi gotovo da nije obrađeno ili je nedovoljno obrađeno te da je njegovim izlaganjem namjera bila ukazati na terminološku podjelu i poticaj na dublje izučavanje koncepta upravljanja impresijama i stavljanje istog u kontekst komunikacijskih znanosti i odnosa s javnošću.

Sanja Bijakšić, redovita profesorica, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru zajedno s dr. sc. Suja Sarah Thomas sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Dubaiju, obradila je temu „Utjecaj izbora komunikacijskih kanala na profitabilnost poduzeća - komparativna studija Federacije Bosne i Hercegovine i UAE“.

 „Poslovna organizacija kroz učinkovitu komunikaciju“ bila je tema izlaganja profesorice Nasihe Osmanović i profesora Ilije Stojanovića sa Sveučilišta Al Ghurair iz Dubaija ovogodišnjeg međunarodnog partnera te Nasiha Osmanovića iz Rochester Instituta za tehnologiju iz Dubaija.

Kolika je važnost medija u turizmu u svom izlaganju pokazale dr. sc. Olivera Popović s Fakulteta za biznis i turizam iz Budve te Biserka Stamatović iz Turističke organizacija Podgorice iz Crne Gore s temom „Važnost medija u kreiranju vrijednosnih percepcija konzumenata u turizmu“.

„Može se zaključiti, da su mediji kanali promocije bez kojih ne bi bio zamisliv suvremeni način promocije. Pri tome, mediji imaju ulogu u oglašavanju i plasiranju objektivnih informacija, pri čemu je kreativnost ostavila prostor za formiranje sadržaja“, istaknula je Stamatović.

Završno izlaganje prve sekcije imali su prof. dr. sc. Premila Koppalakrishnan sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Dubaiju i Jahadhiya Firdausi M. sa Success Point College iz UAE s temom „Odnosi s javnošću - svijest o ključnom sastojku za uspješno startup poslovanje“.

Mediji i odnosi s medijima“ bio je naziv druge radne sekcije ovogodišnjeg izdanja konferencije PR & Media Days Mostariensis. Prof. dr. sc. Božo Skoko sa Sveučilište u Zagrebu otvorio je sekciju izlaganjem svog rada na temu „Izazovi odnosa s medijima u digitaliziranom i globaliziranom svijetu“. Dva izlagača, Damir Jugo i Đorđe Obradović koji su od prvog izdanja konferencije izlagali svoje radove, također su sudjelovali u sekciji „Mediji i odnosi s medijima“. 

Doc. dr. sc. Jugo iz Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays izlagao je na temu (Re)konceptualizacija kriznog komuniciranja: „Životni ciklus kriznih situacija i COVID-19 pandemija“, dok je doc. dr. sc. Obradović izlagao rad na temu „Cirkularni odnosi s konvergiranim medijima“.

„Sensura tehnika medijskog zavođenja putem društvenih mreža“ bila je tema izlaganja dr. sc. Siniše Kovačića s Hrvatske katoličke mreže, ujedno i predavača na Sveučilištu u Mostaru. Kovačić je u svom radu naglasio kako online mediji u nedostatku uređivačke politike potežu za sensurom te da su sensori u medijima odgovorni što mediji gube vjerodostojnost, ozbiljnost i vrijednost.  Čast zatvaranja sekcije i izlaganja radova na ovogodišnjoj konferenciji imao je doc. dr. sc. Franjo Takač sa Sveučilište u Mostaru s temom „Sveučilišna televizija i izazovi modernog obrazovanja“.

Organizatori konferencije su Studij odnosa s javnošću, Filozofski fakultet i Sveučilište u Mostaru, i Al Ghurair Sveučilište iz Dubaija. Doprinos su dali i medijski partneri Večernji list BiH, SUM TV, Radiotelevizija Herceg Bosne, Nezavisne novine, BHRT, Federalna novinska agencija, Mostarska panorama, Media Marketing, Radiosarajevo.ba, ArtInfo.ba, Pogled.ba, Dnevnik.ba, Dalmatinski portal iz Splita te sponzore Elektroprivredu HZHB, Feal i Podravku Sarajevo.

Upravo su novinari, predstavnici medijskih partnera, Željko Andrijanić (Večernji list), Nikola Bačić (BHRT), Fedžad Forto (FENA), Ana Marija Dedić (Mostarska panorama), Mate Prlić (Dalmatinski portal) i Jurica Gudelj (Dnevnik.ba) sudjelovali na medijskom panelu „Od informacije do objave“.

Zaključci PR & Media Days Mostariensis konferencije

Organizacijski odbor konferencije utvrdio je ukupno 10 zaključaka konferencije, koje je iznio predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc.  Marijan Primorac.

  1. Odnosi s medijima predstavljaju najvidljiviji dio odnosa s javnošću i temeljni element za svaki strateški program odnosa s javnošću.
  2. Stručnjaci/praktičari odnosa s javnošću moraju koristiti različite kanale komuniciranja s ciljem informiranja i educiranja javnosti u kriznim situacijama, što se posebno pokazalo u slučaju COVID-19 pandemije.
  3. Ubrzani razvoj društvenih mreža olakšava organizacijama i pojedincima da postanu komunikacijski subjekti i kreiraju vlastiti sadržaj.
  4. Impresijama se upravlja u javnom, ali i privatnom prostoru.
  5. Usklađenom integracijom komunikacijskih kanala i kvalitetnim odnosima s medijima optimalizira se učinak programa odnosa s javnošću.
  6. Integracijom odnosa s javnošću u procese planiranja i provođenja marketinških kampanja, organizacije mogu učinkovitije ostvariti planirane korporativne ciljeve.
  7. Posebno se naglašavaju trendovi jačanja integracije između medijskog i marketinškog sadržaja.
  8. Primjer Sveučilišne televizije pokazatelj je uspješne integracije internetske televizije u proizvodnji i emitiranju obrazovnog programa.
  9. Sinergijom obrazovanja i iskustva osobe u odnosima s javnošću mogu izgraditi uspješne odnose s medijima.
  10. U odnosu novinar i stručnjak za odnose s javnošću najvažnije je uzajamno poštovanje i povjerenje za uspješne i konstruktivne odnose.
Loading...


Sveučilište Malmo novi je međunarodni partner Sveučilišta u Mostaru te je potpisanim sporazumom o suradnji Sveučilište u Mostaru dobilo prvog međun...


Sva dosadašnja izdanja koja je pripremio Ured za odnose s javnošću SUM kao i teme koje se nalaze u novom izdanju sveučilišnog newslettera za mjesec svibanj možete pogledati

Senat Sveučilišta u Mostaru usvojio je na današnjoj sjednici, između ostaloga, Pravilnik o dualnom obrazovanju koji će donijeti potrebne promjene u pristu...