Veleposlanik NR Kine u BiH Ji Ping održao predavanje na SUM-u

Veleposlanik NR Kine u BiH Ji Ping održao predavanje na SUM-u

07.04.2022 08:35:33

521

521

07.04.2022 08:35:33

Predavanje veleposlanika Narodne Republike Kine u BiH Njegove Ekscelencije Ji Pinga na temu Global Development Initiative(GDI): China's answer to the question of our time, održano je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Veleposlanik Ji Ping je istaknuo da Kina i Bosna i Hercegovina dijele suradnju i prijateljstvo, pogotovo što se tiče razmjene međusobnog znanja studenata Sveučilišta u Mostaru i suradnje kineskih sveučilišta. Dodao je da se svi zajedno trebamo truditi da ojačamo to prijateljstvo.

 „Razmjena studenata je na početku velike suradnje, vjerujem da će biti prilike za sve studente Sveučilišta u Mostaru da dođu studirati u Kinu i pobliže upoznaju kinesku kulturu i jezik, a svakako preporučujemo kineskim studentima da dođu na Sveučilište u Mostar“, kazao je kineski veleposlanik Ping.

Ovo je njegov drugi posjet Sveučilištu u Mostaru, a prvi je bio u svibnju 2010 godine. U duhu međusobne suradnje na Filozofski fakultet je došla lektorica Xu Haowen koja predaje kineski jezik zainteresiranim studentima, ali i nastavnom osoblju Sveučilišta u Mostaru. U svom predavanju se osvrnuo na veliki doprinos Kine koja je svojim pozitivnim primjerom i ekonomskim napretkom utjecala na iskorjenjivanje siromaštva 800 milijuna ljudi.

„Globalni razvoj i napredak su veoma široke i velike teme o kojima treba, posebno u akademskim krugovima raspravljati i tako iznositi međusobna iskustva. O ovome priča cijeli svijet. Svi se trebamo fokusirati na razvoj, jer je on ključ rješavanja svih problema“, rekao je veleposlanik Ji Ping.

U protekle dvije godine svijet se suočio s velikim izazovima u ekonomiji, a jedan od najvećih je pandemija Covid-19, a veleposlanik je naglasio da moramo biti spremni na nove promjene i nove izazove te će u tom duhu Kina biti zagovornik svjetskog mira koja će se boriti za multipolarnost svijeta.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.
Loading...


Sveučilište u Mostaru održalo je smotru za srednjoškolce završnih godina s ciljem predstavljanja fakulteta i studijskih programa. Smotra se održala na otvorenom amfiteatru kamp...


Na Generalnoj Skupštini UniAdriona koja je održana online Sveučilište u Mostaru predstavljala je prorektorica za međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Sanja...


Komemoracija profesoru emeritusu Mariju Plenkoviću održana je u Mariboru na sveučilištu Alma Mater Europaea od kojega su se na ovaj način oprostili oni kojima je...