Vlada RH sufinanciranjem podržala obnovu Akademije likovnih umjetnosti SUM-a

Vlada RH sufinanciranjem podržala obnovu Akademije likovnih umjetnosti SUM-a

20.06.2024 20:10:55

524

524

20.06.2024 20:10:55

Potpora Vlade Republike Hrvatske razvoju i izgradnji Sveučilišta u Mostaru nastavlja se sufinanciranjem obnove zgrade Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru na Širokome Brijegu. Ministarstvo regionalnog razvoja na čelu s ministrom Šimom Erlićem, zajedno sa županom Dubrovačko – neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem potpisali su Ugovor s rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoranom Tomićem kojim preuzimaju dio financijske odgovornosti u obnovi zgrade ALU SUM. Rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić svečano je uručio Ugovor dekanu Akademije likovnih umjetnosti SUM-a prof. dr. art. Svetislavu Cvetkoviću kojim se predviđa temeljita modernizacija, obnova i poboljšanje infrastrukture. Projekt obnove Akademije bit će realiziran i uz značajnu potporu gradonačelnika Širokoga Brijega Mire Kraljevića i predstavnice Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ravnateljice Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine Maje Soldo.

Obnovom Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru značajno će se modernizirati infrastruktura i poboljšati uvjeti za izvođenje nastave što će dati dodatni prostor učenju, mašti i stvaranju, kako studentima tako i profesorima, što je u konačnici temeljna zadaća Akademije. Akademija likovnih umjetnosti SUM-a jedina je članica Sveučilišta u Mostaru iz područja umjetnosti što joj daje iznimnu važnost unutar sveučilišne zajednice jer snažno promiče umjetničko obrazovanje i stvaranje na Sveučilištu u Mostaru. Od svoga osnutka do danas Akademija je glavni generator umjetnosti ne samo u Mostaru, Širokome Brijegu, i Bosni i Hercegovini nego i šire, a pokazatelj značenja i ugleda Akademije jest i činjenica da su tijekom godina postojanja kroz njezine klase prošli studenti iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Njemačke i Slovačke. O kvaliteti njezinoga rada svjedoči i godišnja nagrada za „lidera u prestižu i kvaliteti 2008.“, koju je Akademiji dodijelila španjolska nakladnička kuća „Actualidad“ iz Madrida.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić više puta je naglasio kako su Akademija likovnih umjetnosti te umjetničko područje jedan od ključnih elemenata sveučilišnog obrazovnog i kulturnog identiteta te jedan od strateških smjerova za prepoznavanje i pozicioniranje Sveučilišta u Mostaru.

 

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Luka Modrić, legendarni hrvatski nogometaš i kapetan hrvatske reprezentacije, prvi Hrvat koji je osvojio Zlatnu loptu, posjetio je Sveučilište u Mostaru. ...


Broj prijava za upise u akademsku godinu 2024./2025. na Sveučilištu u Mostaru porastao je za više od 10 % u odnosu na prošlu akademsku godinu te dr...