Dan Akademije likovnih umjetnosti obilježen sjednicom Senata i promocijom diplomanada na Širokom Brijegu

Dan Akademije likovnih umjetnosti obilježen sjednicom Senata i promocijom diplomanada na Širokom Brijegu

13.12.2021 13:48:29

807

807

13.12.2021 13:48:29

U okviru obilježavanja Dana Sveučilišta proslavljen je i Dan Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, jedinoj članici iz područja umjetnosti, koja je, kao takva, duša Sveučilišta. Dan Akademije obilježen je sjednicom Senata i promocijom diplomanada. Riječi dobrodošlice i poruku diplomandima uputili su dekan Akademije dr. Svetislav Cvetković, doc., i rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić.

"Danas prigodom postojanja 25 godina Akademije vrijedno je pogledati na brojne aktivnosti. O vašem trudu i radu govore vaša djela. Realizirate veći broj izložbi, zatim diplomskih i humanitarnih izložbi, organizirate brojna vanjska predavanja, izdajete časopis 'Akademija', bilježite međunarodne aktivnosti. Aktivno sudjelujete u kreiranju i provedbi Sveučilišne likovne kolonije na čemu vam iskreno zahvaljujem", rekao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i dodao kako se silno veseli pogledati radove kojima studenti potvrđuju akademsku zrelost i uspješnost te se nada i vjeruje da će se godinama veseliti njihovim rezultatima, koji će afirmirati vrijednost društva kroz umjetnost i rad.

„Ceremonija dodjele diploma najsvečaniji je i najvažniji događaj koji se organizira na Akademiji likovnih umjetnosti. Ove godine je tim veći, što uz magistre slikarstva, kiparstva i grafike i profesore likovne kulture, promoviramo i prvu generaciju prvostupnika slikarstva, kiparstva i grafike koji studiraju po novom planu i programu. Sve to koincidira i s obljetnicom 25. godišnjice osnutka Akademije, inicijativom franjevaca poteklom iz Franjevačke galerije na Širokom Brijegu, što je podržano odlukom o osnivanju Sveučilišta u Mostaru“, rekao je dekan Cvetković te dodao kako su posebno ponosni što nastavni kadar čini 80 posto nastavnika stasalih upravo na Akademiji.

„Kritike i sugestije bile su glavne vodilje do ovih radova koje vidite. Radova koji predstavljaju nas, a ovo je samo jedan početak našeg daljnjeg stvaranja i razvoja. Sada je vrijeme za nas, drage kolege, da se ostvarimo i prenesemo svoje stečeno znanje drugima“, kazala je Nena Okmažić magistra slikarstva i profesor likovne kulture. 

Svečanu promociju 31 diplomiranoga studenta pratila je i izložba njihovih diplomskih radova koju je otvorio predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić uz nadu kako će vezivno tkivo koje su gradili na Akademiji biti zauvijek spona s Akademijom. Od osnutka do danas Akademija se konstantno unaprjeđivala i podizala razinu kvalitete svojih studijskih programa i razinu kvalitete studiranja. U 25 godina njezina djelovanja iznjedrila je brojne umjetnike koji svojim radom obogaćuju društvo, identitet i kulturu ovih prostora, ali i šire.

Prije same promocije diplomanada, sada već tradicionalno, održana je i sjednica Senata SUM-a. Na sjednici su izabrana dva izvanredna profesora, tri docenata, četiri viša asistenata te tri asistenta. Također Senat je, između ostaloga, donio odluku o raspisivanju Natječaja za upis na poslijediplomski doktorski studij „Biomedicina i zdravstvo“ na Medicinskom fakultetu te dao suglasnost za program cjeloživotnoga učenja na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu.

 

Loading...

消息


今天,在大学理事会的学年典礼上,莫斯塔尔大学庆祝其工作和活动44周年纪念日。来自波斯尼亚-黑塞哥维那和克罗地亚的公立大学校长以及波黑公共、文化和政治生活的代表出席了典礼。莫斯塔尔大学校长佐兰·托米奇教授发表了演讲,并对那些长期支持该大学发展成为现代欧洲高等教育机构的人们表示感谢。在典礼开始时,观众们观看了一部由SUM电视台制作的关于莫斯塔尔大学的十分钟影片。这部影片展示了莫斯塔...


第五届中华人民共和国和中东欧国家首都市长论坛和第五届一带一路建筑大学联盟国际联盟会议(BRAUIC)将于2021年11月19日由北京市人民政府和萨拉热窝组织在线举行,北京土木工程与建筑大学和莫斯塔尔大学为国际会议的举行提供联合支持。市长论坛的主要议题是“可持续城市发展:实现应对大流行病的弹性合作”。关于弹性城市...


莫斯塔尔大学与普利茅斯马戎大学(圣马克和圣约翰大学)签署了合作协议,获得了第一个英国学术合作伙伴。根据《泰晤士报和星期日泰晤士报2021顶尖大学指南》,普利茅斯马戎大学是英国排名前五的大学之一。这所大学提供人文、艺术、商业、犯罪学、健康研究、体育等方面的许多学习课程。

签署的这项协议是与高等教育机构合作的咨询公司“科马克咨询集团”长期成功合作的结果。莫斯...